Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. novembra 2019, 22:39
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

V Brazílii opäť horí, tentokrát na juhu krajiny. Rozsiahle požiare ničia najväčšiu mokraď sveta

NEWS BRAZÍLIA POŽIAR
Uložiť Uložené

Situácia je podľa úradov kritická.

Po požiaroch v Amazonskom pralese, ktoré doslova otriasli celou spoločnosťou a šírili sa nielen územím Brazílie, ale tiež prostredníctvom sociálnych sietí, v juhoamerickej krajine opäť horí. Tentokrát však na juhu krajiny. Environmentálna katastrofa zasiahla Pantanal, najväčšie mokraďové územie na svete, informuje BBC.

Ako tvrdia odborníci, má ísť o najhoršie požiare za posledné roky v tejto tropickej oblasti. Po zamokrenom území postupuje požiar o veľkosti 50 kilometrov. Oheň vypukol 25. októbra a kvôli vysokým teplotám a silnému vetru rýchlo sa rýchlo rozširuje. Jeho príčinou je podľa úradov sucho a trestná činnosť. S najväčšou pravdepodobnosťou má ísť o nezákonné vypaľovanie vegetácie. 

Odporúčané
Klimatológ: Požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri ovplyvnia aj klímu na Slovensku a urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) Klimatológ: Požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri ovplyvnia aj klímu na Slovensku a urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) 25. augusta 2019, 18:16

Národný inštitút pre výskum vesmíru (INPE) uviedol, že satelitné snímky zaznamenali od roku 2018 nárast požiarov až o 462 %. Na území Pantanalu ich bolo identifikovaných až 8 479, čo je najviac za uplynulých 12 rokov.

Úrad guvernéra brazílskeho štátu Mato Grosso do Sul uviedol, že situácia je kritická. Rozsah požiarov je mohutný a doposiaľ zasiahol približne 50-tisíc hektárov plochy. Táto oblasť je jedným z najbiodiverznejších regiónov na svete a taktiež je obľúbenou turistickou destináciou. Hasiči bojujú s ohňom letecky, zatiaľ sa im ho však nepodarilo uhasiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia