Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
12. januára 2016, 18:37
Čas čítania 0:00
Hofo

Ako sa líši záver Hateful Eight od originálneho scenára a kto koho pôvodne zastrelil?

FILMY A SERIÁLY QUENTIN TARANTINO
Uložiť Uložené

Nakoniec je možno lepšie, že originálny scenár Tarantinovho westernu kedysi unikol na internet a prinútil ho tak prepracovať príbeh i zápletku.

Hateful Eight má svoju premiéru za sebou a naše dojmy si môžete prečítať tu. V poradí ôsmy film Quentina Tarantina vyvolal mnoho protichodných názorov, jedna strana vyzdvihovala minimalickosť i atmosféru uzavretej chaty a prepracovanosť postáv, druhá zatracovala príliš rozťahanú minutáž či zbytočnú ukecanosť. Hateful Eight si z Tarantinových predchádzajúcich filmov požičalo mnoho klasických prvkov - či už vybuchujúce hlavy, litre krvi, trefné dialógy o úplných zbytočnostiach a prekvapivé zvraty. Film by sme mohli zaradiť na pomedzie Reservoir Dogs a Djanga. Gro príbehu sa odohráva v hostinci uprostred snehovej búrky a svojou formou sa ponáša na divadelnú hru. Už predtým Quentin zvažoval o pretavení filmového scenára do divadelného, no potvrdil to až nedávno počas odovzdávania Zlatých glóbusov. Podľa majstrových slov to už má celé premyslené a čoskoro sa pustí do písania. Dokonca sa hru rozhodol sám režírovať a je zvedavý, ako si poradia rozdielni herci s rovnakými charaktermi postáv.

Ako sa líši záver Hateful Eight od originálneho scenára a kto koho pôvodne zastrelil?

Teraz by sme mohli premostiť k samotnému príbehu. Ako iste viete, tak pred samotným natáčaním unikol scenár filmu na internet, kvôli čomu sa Tarantino rozzúril a povedal, že film odmieta natočiť. Nakoniec mu nervy trocha poľavili a rozhodol sa do westernu pustiť, pričom ako prvé pozmenil a vycibril scenár, najmä teda radikálne prepísal poslednú kapitolu. My si teraz bližšie rozoberieme a porovnáme pôvodný príbeh s tým finálnym, preto ak ste ešte film nevideli, nečítajte ďalej, okamžite zavrite článok a choďte si kúpiť lístok do kina. Nasledujúca časť obsahuje SPOILERY!

Ako sa líši záver Hateful Eight od originálneho scenára a kto koho pôvodne zastrelil?

Všetko začalo v Los Angeles, kde sa v hoteli Ace stretol celý ansámbel hercov a naživo čítali Tarantinov pôvodný scenár. Po čítačke následne Tarantino oznámil, že vo filme pokračuje, len je treba zmeniť záver, Prvou drobnou zmenou je Mexičan Bob (Demian Bichir), ktorý mal byť pôvodne Francúz a zahrať si ho mal Denis Menochet (určite si ho pamätáte z Nehanebných bastardov). Teraz poďme k samotnej piatej kapitole. V pôvodnom scenári ostal posledným živým len Chris Mannix (Walton Goggins) - muž, o ktorom sme ako jedinom do konca filmu nevedeli, či hovorí pravdu a je naozaj šerif, alebo klame (podobne ako sme v Pulp Fiction nevedeli nič o obsahu tajomného kufríka). Drastická zmena nastala s postavou vodcu gangu Jodyho (Channing Tatum). Vo filme strieľa Jody len raz a to priamo do Warrenovho (Samuel L. Jackson) prirodzenia a následne je zabitý strelou zozadu do hlavy, pričom kúsky mozgu pofŕkajú Daisynu (Jennifer J. Leigh) tvár. V originálnej verzii vypáli oveľa väčšiu dávku guliek a zraní Mannixa, Warren dokonca utŕži smrteľnú ranu od Daisy a umiera.

Ako sa líši záver Hateful Eight od originálneho scenára a kto koho pôvodne zastrelil?

Posledná kapitola v pôvodnom scenári je však príliš chaotická a postráda mnoho logiky - úžasne vystavaná atmosféra následne padá kvôli krvilačnej, neprehľadnej a neprepracovanej prestrelke s niekoľkými bonusovými strelami do genitálií. V záverečnej scéne filmu sa Daisy snaží prehovoriť Mannixa na svoju stranu a poštvať ho proti Warrenovi - sľubuje mu peňažnú odmenu za zločincov a vyhráža sa, že ak ju nepustí, zvyšok bandy príde zničiť mesto Red Rock, v ktorom je údajne šerif. V originály je však už Warren mŕtvy a Mannix sa rozhodne Daisy zastreliť, zatiaľ čo vo filme ju po dialógu s Warrenom priviazajú na lano a obesia. V závere si Mannix číta list od Lincolna, čím uzatvára kapitolu a obaja hrdinova tak ostávajú pokojne na posteli, hľadiac na hompáľajúcu sa Daisy. V pôvodnom scenári sa list od Lincolna nachádza len v prvej polovici. 

Odporúčané
Vtedy v Hollywoode: Jediná CGI scéna, Easter eggy a odkazy na Tarantinove filmy, ktoré si si mohol (ne)všimnúť Vtedy v Hollywoode: Jediná CGI scéna, Easter eggy a odkazy na Tarantinove filmy, ktoré si si mohol (ne)všimnúť 26. augusta 2019, 16:22

Nakoniec je možno aj lepšie, že pôvodný scenár unikol a donútil tak Tarantina prepracovať záverečnú zápletku. Keď porovnáme originálnu poslednú kapitolu s tou, ktorú sme videli na plátne, musíme jednoznačne uznať, že je oveľa prepracovanejšia a uveriteľnejšia. Pôsobí oveľa úhľadnejšie a menej chaoticky. Či sa Tarantino nakoniec pustí do divadelnej hry ukážu najbližšie mesiace, no musíme uznať, že so svojim druhým westernom odviedol poctivú prácu, ktorá je nielen dokonalým pôžitkom filmárčiny, ale i orgazmom pre všetkých jeho fanúšikov.              

Domov
Zdieľať
Diskusia