Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. februára 2017, 22:30
Čas čítania 0:00
Ján A.

Famózne sólo bubeníka Buddyho Richa inšpirovalo autorov úspešného filmu Whiplash k tvorbe finálnej scény

FILMY A SERIÁLY WHIPLASH
Uložiť Uložené

Legendárny jazzový bubeník pokročil k nesmrteľnému životu v skladbách aj pomocou záverečnej scény tohto filmu.

Legendárny jazzový bubeník a spevák Buddyho Rich (1917 - 1987) v priebehu života vyskúšal viacero hudobných žánrov, ako jazz, swing a pop. Od šiestich rokov bubnoval v kabaretoch a v jedenástich už zakladal vlastnú kapelu. Bol súčasťou viacerých orchestrov a v istom období svojho života založil aj vlastný orchester. Neskôr si otvoril aj svoj klub v New Yorku. Patril k nejgeniálnejším svetovým muzikantom vo svojom obore a jeho umenie sa vyznačovalo virtuóznou technikou, brilantnosťou, strhujúcim nábojom a nápaditosťou. Aj napriek tomu, že nezískal žiadne profesionálne školenie, patril k obrovským priekopníkom hudby. Sám tvrdil, že škola by degradovala jeho prirodzený talent. Dokonca prehlasoval, že nemusí cvičiť, pretože svoje umenie dosahoval iba pomocou verejných vystúpení. 

Damien Chazelle, režisér a scenárista filmu Whiplash, písal predlohu aj na podnet vlastných skúseností, ktoré získal ako bubeník v kapele na strednej škole. (Zaujímavou informáciou je aj fakt, že postava Terrenca Fletchera je založená na učiteľovi, ktorý pomáhal mladej kapele.) Avšak, spoločne s ostatnými členmi autorského tímu boli nadchnutí pestrou tvorbou a vynikajúcim umením tejto legendy jazzu. Samotný B. Rich ich inšpiroval k tvorbe finálnej scény celého filmu. V priloženom videu nižšie môžete vidieť geniálne sólo zakončené spoločne s orchestrom. Našli ste podobnosť s filmom? Všetci sme vo veľkom očakávaní, akým ďalším skvostom nás tento mladý režisér opätovne poteší po úspešnej novinke La La Land. 

Domov
Zdieľať
Diskusia