Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. apríla 2017, 17:30
Čas čítania 0:00
Miroslav K.

Už pozajtra začína oslava našej kinematografie. Čo všetko nás čaká počas Týždňa slovenského filmu?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Množstvo kvalitných projektov pod jednou strechou spolu s jedinečnými sprievodnými akciami. Zúčastníš sa Týždňa slovenského filmu aj ty?

Pokiaľ ste pravidelnými návštevníkmi nášho webu, určite ste zaregistrovali články, v ktorých sme vám odprezentovali našich najlepších deväť hraných filmov a jedenásť dokumentov z minulého roka, ktoré bojovali o vašu priazeň v diváckom hlasovaní o cenu Slnko v sieti. Za odmenu ste boli zaradení do žrebovania o vstup na slávnostný galavečer odovzdávania najvýznamnejších cien v slovenskej kinematografii (o finálnych nomináciách sme vás informovali minulý týždeň v tomto článku). Ten získali Miroslav Frey, Veronika Kohútová a Pavla Hlavinková, ktorým srdečne gratulujeme a prajeme nezabudnuteľný zážitok. Oslava našej domácej tvorby ale nie je len o samotnej cene Slnko v sieti. Tej predchádza Týždeň slovenského filmu, ktorý začína už od 3. apríla.

Už pozajtra začína oslava našej kinematografie. Čo všetko nás čaká počas Týždňa slovenského filmu?
Zdroj: sfta.sk

Ten prinesie bratislavským divákom kolekciu minuloročných domácich titulov pohromade na jednom mieste a umožní dohnať resty, ktoré sa filmovým fanúšikom mohli vlani nazbierať. Počas siedmich dní, medzi 3. a 9. aprílom 2017, ponúkne takmer tri desiatky celovečerných filmov a niekoľko krátkometrážnych snímok. V ponuke nájdete viaceré snímky ovenčené prestížnymi cenami zo svetových festivalov. Niektoré z uvádzaných titulov vznikli výhradne v slovenskej produkcii, ďalšie v koprodukcii s niektorým zo susedných štátov, najčastejšie s Českou republikou. Svoje diela prídu osobne uviesť mnohí tvorcovia. V kine Lumière sa budete môcť každý deň stretnúť a diskutovať s filmármi „spoza kamery“, s hereckými hviezdami, ale aj s odborníkmi na viaceré z tém, ktorým sa filmy venujú. Kompletný program nájdete na tomto odkaze. Vstup na všetky projekcie je pritom iba 2,50€, respektíve 1,50€ pre držiteľov preukazov filmových klubov, seniorov, ZŤP a ZŤPS.

Okrem prezentácie domácej filmovej tvorby pripravujú organizátori v duchu tohtoročného motta „Spoznaj slovenský film!“ aj bohatý sprievodný program. Na obľúbenom kvíze Múdreho pondelka si budete môcť otestovať znalosť slovenskej kinematografie, trojica odborných diskusií vám umožní vedomosti rozšíriť a konfrontovať svoj názor s názormi odborníkov na hranú, dokumentárnu aj animovanú tvorbu. Diskusie, podobne ako celý filmový a sprievodný program prehliadky, sú otvorené širokej verejnosti. Téme Spoznaj slovenský film sa budeme celý týždeň venovať aj na našom Instagrame, takže pokiaľ sa chcete otestovať a zistiť, či poznáte našu tvorbu, nezabudnite nás sledovať. Nadmieru bohatý program sprievodných podujatí obsahujúci množstvo panelov a seminárov (chýbať nebude ani workshop filmovej kritiky či masterclass Terezy Nvotovej o tom, ako dostať svoj film do kín ešte počas štúdia na vysokej škole) nájdete po kliknutí na web Týždňa slovenského filmu. Vstupné na tieto akcie neplatíš, výnimkou je jedine nutnosť nahlásenia sa vopred na workshop a kvíz.

Týždeň sa bude okrem iného niesť aj v duchu pocty pre Rudolfa Urca, ktorý si preberie cenu Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej kinematografii. „Nezmazateľne sa zapísal do histórie slovenského dokumentárneho a animovaného filmu. Spolupracoval so všetkými kľúčovými osobnosťami animovanej tvorby. Po nástupe na VŠMU spolupracoval aj s mladou, v súčasnosti veľmi úspešnou generáciou mladých animátorov. Pôsobil nielen ako tvorca, dramaturg, ale aj ako autor rôznych publikácií,“ uviedol dramaturg podujatia Miro Ulman pre web aktualne.sk

Spoločenským vrcholom sedemdňového podujatia bude už spomínané odovzdávanie národných filmových cien Slnko v sieti, ktoré je ďalším z dôkazov, že slovenskej kinematografii sa darí. Ešte pred pár rokmi odovzdávala akadémia ocenenia najlepším filmom a filmárom raz za dva roky, vlani však zmenila periodicitu a Slnká v sieti udeľuje každoročne. Je nutné spomenúť, že v kategórii animovanej tvorby sa neprihlásil dostatočný počet filmov v súlade so štatútom Slnka v sieti a preto cena nebude udelená. Slávnostný galavečer odovzdávania ocenení sa uskotoční 7. apríla 2017 v Starej tržnici a pokiaľ sa ti nepošťastilo pri žrebovaní, pozrieť si ho v priamom prenose môžeš na Jednotke RTVS.

Uvedomujeme si, že nie každý má možnosť v priebehu budúceho týždňa zájsť do Bratislavy a rovnako to vidia aj organizátori podujatia. Preto po skončení v Bratislave si budú môcť Ozveny Týždňa slovenského filmu vychutnať v priebehu apríla a mája diváci v Banskej Bystrici, Kežmarku, Košiciach, Martine, Nitre, Partizánskom, Spišskej Novej Vsi, Trnave a Žiline. Zájdete na premietania či niektorú zo sprievodných akcií?

Už pozajtra začína oslava našej kinematografie. Čo všetko nás čaká počas Týždňa slovenského filmu?
Zdroj: sfta.sk
Domov
Zdieľať
Diskusia