Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. augusta 2017, 20:21
Čas čítania 0:00
Ľuboš Č.

AMC a The Walking Dead čelia miliardovej žalobe z vlastných radov. Proti stanici sa obrátili tvorcovia seriálu

FILMY A SERIÁLY THE WALKING DEAD
Uložiť Uložené

AMC si podľa žalobcov necháva mamutiu časť ziskov a tvorcom platí iba drobné.

Americká káblová televízia AMC v súčasnosti nebojuje iba s upadajúcou sledovanosťou (a kvalitou) svojej televíznej vlajkovej lode – The Walking Dead, ale tiež s nespokojnými zamestnancami. Spolutvorca seriálu Robert Kirkman spoločne s trojicou výkonných producentov (Gale Anne Hurd, Glen Mazzara and David Alpert) totiž v pondelok v Los Angeles oficiálne podali na televíznu stanicu žalobu. Dôvodom má byť zneužívanie vnútropodnikových partnerstiev a úmyselné podhodnocovanie ziskov zo seriálov The Walking Dead, Fear the Walking Dead a talkshow Talking Dead, z ktorých sú tvorcom vyplácané odmeny. 

Konkrétne kvarteto žalujúcich poukazuje na skutočnosť, že AMC Network kupuje vysielacie práva na trojicu zombie programov od AMC Studios (ktorá ich produkuje) za výrazne nižšie sumy, než aké by bola nútená zaplatiť pri spolupráci s externými spoločnosťami. Napríklad za seriály Better Call Saul či Mad Men, pri ktorých AMC zabezpečuje vysielacie práva od Sony a Lionsgate, televízna stanica platí podstatne viac ako za The Walking Dead. A to aj napriek tomu, že príbeh Ricka a jeho skupiny je už piaty rok najsledovanejším programom stanice. Zisky AMC tak zostávajú pekne pod jednou strechou, čo sa tvorcom pochopiteľne nepáči.

AMC a The Walking Dead čelia miliardovej žalobe z vlastných radov. Proti stanici sa obrátili tvorcovia seriálu
Zdroj: AMC

Nejde pritom o prvý prípad súdneho sporu medzi AMC a tvorcami The Walking Dead. V decembri/prosinec 2013 podal na stanicu žalobu spolutvorca seriálu Frank Darabont, ktorý na podobnom základe žaluje spoločnosť za uniknutý zisk v hodnote 280 miliónov dolárov. Práve budúcotýždňové pojednávanie s ním veľa napovie aj do súčasného prípadu a šancí štvorice žalobcov na kompenzáciu. Ak sa ukáže, že AMC svoje vnútropodnikové partnerstvo skutočne od prvej série zneužívala, náhrada škody sa môže priblížiť až k závratnej miliarde dolárov.

Odporúčané
10. séria The Walking Dead sa skončí epickým finále už tento rok. Uvidíme aj nový spin-off World Beyond 10. séria The Walking Dead sa skončí epickým finále už tento rok. Uvidíme aj nový spin-off World Beyond 27. júla 2020, 16:27

K žalobe sa už vyjadril aj hovorca AMC, ktorý celý spor označil za snahu tvorcov zneužiť veľký úspech seriálu a vytrieskať z neho peniaze navyše: „Tento druh žaloby je v zábavnom priemysle celkom bežný a vždy má spoločného menovateľa – nasleduje za úspechom. Prakticky každé štúdio, ktoré stálo za takou úspešnou sériou, akou je The Walking Dead, čelilo podobným obvineniam.“ Zároveň všetkých ubezpečil, že AMC nemieni páliť mosty a v rámci spolupôsobenia všetko zostáva po starom. „Navrhovateľov si nesmierne vážime a pokračujeme v partnerskej spolupráci, a to aj napriek tomu, že obvinenia z tejto vypočítavej žaloby kategoricky odmietame.“ Výrok už sa však netýka Roberta Kirkmana, ktorý minulý týždeň ohlásil odchod z AMC do konkurenčného Amazonu.

Domov
Zdieľať
Diskusia