Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. augusta 2017, 10:19
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Projekt Mosaic z dielne HBO prinesie interaktívny spôsob sledovania seriálu. Dokáže týmto spôsobom oscarový Steven Soderbergh uspieť?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Projekt HBO od oscarového režiséra Stevena Soderbergha s názvom Mosaic je naozaj veľkou záhadou. Čo ňom zatiaľ vieme?

Tešíte sa na komédiu Logan Lucky? My rozhodne áno. Práve za týmto filmom, ktorého premiéry sa dočkáme už koncom leta, stojí režisér Mosaicu Steven Soderbegh. Pre viac informácií o snímke si môžete prečítať naše vlákno, no a teraz sa presuňme už k samotného Mosaicu, pretože práve o ňom sme si ešte veľa nepovedali. Doposiaľ sa vedelo o tomto záhadnom projekte skutočne málo. Popravde, viac menej len to, že si v ňom má zahrať Sharon Stone (Základný inštinkt) po boku s Garrettom Hedlundom (PAN, Tron). V najnovšom rozhovore pre Film Comment sa ale Soderbergh skutočne obsiahlo rozpovedal a my vám vďaka tomu prinášame z daného rozhovoru tie najpodstatnejšie informácie!

Podľa Soderbegha sa prostredníctvom Mosaicu budeme môcť rozhodnúť, ktorú príbehovú líniu tej či onej postavy budeme sledovať. Spočiatku bolo pri tvorbe tohto zaujímavého projektu množstvo chybných pokusov, ale so súčasnou podobou vyjadril režisér nadmernú spokojnosť. Predtým než bude HBO Mosaic ale vôbec vysielať, mala by sa dostať do obehu aplikácia, prostredníctvom ktorej ho budeme môcť sledovať. Údajne sa na seriál budeme môcť pozerať prostredníctvom našich telefónov, iPadov, Apple televízií, no aj ďalších možných nosičov. Samozrejme by malo ísť o aplikáciu bez poplatkov (platiť sa bude pravdepodobne inou formou) a okrem Soderbergha za tento interaktívny spôsob sledovania a mimoriadny príbeh máme vďačiť aj scenáristovi Edovi Solomonovi (Men in Black).

Projekt Mosaic z dielne HBO prinesie interaktívny spôsob sledovania seriálu. Dokáže týmto spôsobom oscarový Steven Soderbergh uspieť?
Zdroj: Warner Bros.

Systémovo by mal Mosaic fungovať asi tak, že po stiahnutí aplikácie začnete na kapitole číslo jedna. Na jej konci sa však budete môcť možnosť rozhodnúť, či pôjdete "doľava alebo doprava" a práve vaším rozhodnutím sa dej posunie ďalej. Soderbergh ale upozorňuje, že vy sami svojím rozhodovaním nemáte možnosť ovplyvniť príbeh ako taký, ale určujete, z koho pohľadu budete nasledujúcu epizódu sledovať. Zaujímavé, čo poviete?

A o čom má Mosaic vlastne byť? O vražde. Pozrieme sa ňu z dvoch časových línií - tou prvou bude pochopiteľne súčasnosť, no a tou druhou minulosť (približne štyri roky naspäť). Pôjde o prípad, o ktorom si všetci myslia, že bol dovedený do zdarného konca, avšak opak je pravdou. Na povrch totiž vychádzajú zaujímavé dôkazy a vy sa prostredníctvom postáv pozriete na jednotlivé časové pásma a udalosti. Ak budete mať záujem sledovať seriál klasickou lineárnou cestou (čiže bež možnosti voľby), nemajte žiadne obavy, tvorcovia pre vás pripravujú aj túto klasickú variantu a tej sa dočkáme na HBO už približne v januári (leden). Ale ako sám Soderbergh vraví, ideálna cesta bude prostredníctvom inovatívnej aplikácie. Čo na tento pozoruhodný nápad vravíte? Pozriete si Mosaic prostredníctvom experimentálnej formy sledovania príbehu, alebo dáte prednosť klasickej lineárnej ceste, ktorú už všetci dobre poznáme?

Domov
Zdieľať
Diskusia