Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. októbra 2019, 12:09
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Pilot ruského Boeingu nakrútil, ako do skla v kabíne narazil vták. Lietadlo bezpečne pristálo

NEWS LIETADLO
Uložiť Uložené

Tzv. bird strike pre letectvo stále predstavuje problém, na ktorý sa prakticky nedá pripraviť.

Letecká preprava je dnes považovaná za mimoriadne bezpečnú. Stále však zahŕňa nebezpečenstvá, ktoré nemožno predvídať a nedá sa na ne prakticky nijako pripraviť. 

Na portáli AirLive.net sa objavilo video, ktoré zachytáva, ako do čelného skla pilotnej kabíny ruského Boeingu 737  narazil vták

Web informuje, že video mal nakrúcať jeden z pilotov na svoj mobilný telefón. Po náraze sa však pochopiteľne zľakol a mobil pustil z ruky. 

Zdá sa, že čelné sklo Boeingu vydržalo a stroj mohol bezpečne pristáť. Zrážky s vtákmi, teda tzv. bird strike, však pre letectvo naďalej zostanú problematické. Lety ohrozujú najmä pri štarte a pristávaní. V strednej fáze letu sa totiž lietadlá pohybujú už dostatočne vysoko.

Odporúčané
Ruské lietadlo pristálo bez zapnutých motorov v kukuričnom poli. Na palube sa nachádzali stovky ľudí Ruské lietadlo pristálo bez zapnutých motorov v kukuričnom poli. Na palube sa nachádzali stovky ľudí 15. augusta 2019, 10:30

Vtáky mali poslať k zemi aj ruský Airbus A321 spoločnosti Ural Airlines len v auguste tohto roka. Lietadlo s 226 pasažiermi a 7 členmi posádky pristálo v kukuričnom poli, všetci však našťastie prežili. 

Vôbec najznámejším prípadom zrážky lietadla s vtákmi je zas zrejme let US Airways č. 1549, označovaný aj ako "Zázrak na rieke Hudson",

Piloti Chesley Sullenberger a Jeffrey Skiles totiž dokázali svoj Airbus A320 so 155 ľudmi vo vnútri bez oboch motorov bezpečne položiť na hladinu newyorskej rieky, kde sa k nim rýchlo dostali okolo plávajúce lode a všetkých vytiahli do bezpečia. 

Táto udalosť bola neskôr sfilmovaná. V kinách si mohol vidieť snímku Sully

Domov
Zdieľať
Diskusia