Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
26. októbra 2019, 17:08
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Zašiel Katar priďaleko? Klimatizuje už aj otvorené priestranstvá a štadióny

NEWS
Uložiť Uložené

Teplo v krajine je čoraz neznesiteľnejšie. Klimatizácia však celkový problém iba zhoršuje.

Globálne otepľovanie nespôsobuje len vysychanie riek, stúpanie hladiny oceánov a ďalšie zmeny. Najohrozenejšie sú paradoxne mestá. 

V betónovej džungli medzi budovami a nad veľkými asfaltovými plochami môže byť teplota vzduchu ešte o pekných pár stupňov vyššia, než hlási meteorologická stanica niekde uprostred prírody. 

Zašiel už Katar priďaleko? Klimatizuje už aj otvorené priestranstvá a štadióny
Zašiel už Katar priďaleko? Klimatizuje už aj otvorené priestranstvá a štadióny Zdroj: Unsplash.com

ScienceAlert píše, že v Katare na brehu Perzského zálivu napríklad býva aj 48°C cez deň a 32°C v noci, takže miestni obyvatelia si príliš neodpočinú a prechod medzi vychladenými obchodnými priestormi a ulicou môže byť doslova zdravotným rizikom.

Krajina preto začína klimatizovať aj otvorené priestranstvá, napríklad odkryté športové štadióny, tržnice a obchody. 

Svet si to všimol hlavne v súvislosti s pripravovanými MS vo futbale, ktoré bude Katar hostiť v roku 2022 a ktoré boli podrobené kritike práve kvôli možnosti vysokých teplôt. Plne klimatizovaný je napríklad 40-tisícový štadión Al Janoub.

Pri troche zamyslenia však rýchlo pochopíš, že klimatizovanie otvorených priestorov paradoxne celkovú teplotu v krajine nevyhnutne musí iba zvyšovať. 

ScienceAlert a The Washington Post, ktorý s témou prišiel, síce analyzujú, že na pohon chladiacich jednotiek Katar potrebuje elektrinu a elektrina sa vyrába najmä spaľovaním fosílnych palív, ktoré prispievajú k produkcii CO2 a celkovému ohrievaniu planéty, no na celý problém sa dá pozrieť aj jednoducšie. 

Z fyziky určite vieš, že teplo nemôže len tak zmiznúť, dá sa iba preniesť niekam inam. Klíma síce vychladí tvoje auto alebo v tomto prípade štadióny a ulice, teplý vzduch (navyše ešte trochu ohriaty teplom z kompresorov a ventilátorov) však opäť vyfúka o pár metrov ďalej

Chladenie v Katare tak pomôže športovcom, divákom a bohatým v obchodoch, no na bežných uliciach sa situácia zmení k horšiemu.

Na mieste sú však dve otázky: Ako inak má Katar chrániť svojich obyvateľov pred neznesiteľnými horúčavami a je vôbec žiadúce usporadúvať veľké športové akcie v miestach, ktoré na to nie sú úplne vhodné? 

Zašiel už Katar priďaleko? Klimatizuje už aj otvorené priestranstvá a štadióny
Zašiel už Katar priďaleko? Klimatizuje už aj otvorené priestranstvá a štadióny Zdroj: TASR

Katarská Doha hostila aj septembrové majstrovstvá sveta v atletike. Kým na vychladenom štadióne Khalifa bolo údajne 23 až 25 stupňov, maratónske a chodecké súťaže boli pochopiteľne namotané v okolitých uliciach, kde bolo neznesiteľné teplo. Krátko po polovici 50-kilometrovej trate z pretekov radšej odstúpil aj Slovák Matej Tóth

Domov
Zdieľať
Diskusia