Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
16. septembra 2019, 17:17
Čas čítania 0:00
Denisa Bodková

Kachličky z Titanicu v Bratislave? Zisťovali sme, ako sa Štefan dostáva na neprístupné miesta, ktoré fotí na Instagram (Rozhovor)

Kachličky z Titanicu v Bratislave? Zisťovali sme, ako sa Štefan dostáva na neprístupné miesta, ktoré fotí na Instagram (Rozhovor)
REFRESHER BRATISLAVA HISTÓRIA
Uložiť Uložené

Vieme ako sa dostáva do uzamknutých záhrad, historických víl či hotelových priestorov z bývalého režímu. Oficiálnou cestou je to vraj na dlhé lakte.

Je právnik, no má nevšedný koníček. Ako rodený Bratislavčan pozná aj také miesta v hlavnom meste, na ktoré sa bežný človek len tak nedostane. 

V ktorej krčme údajne sedávali Štúrovci a či vedie tajná chodba z hradu až do Rakúska? Aj o tom sme sa rozprávali so Štefanom Cipárom, ktorý spravuje Instagram profil beautifulbratislava a svojimi príbehmi o Bratislave baví už skoro 15-tisíc ľudí.  Ako sám tvrdí, niekedy má aj dvesto reakcií na jeden príbeh. 

Ku každému miestu sa viaže nejaký príbeh a práve tým Štefan zabáva svojich sledovateľov. Ako sa však dostáva do uzamknutých záhrad, historických víl či hotelových priestorov z bývalého režímu? Oficiálnou cestou je to vraj na dlhé lakte. 

Čo má spoločné Titanic s historickou budovou v centre   Bratislavy? Štefan pozná tajné príbehy uzavretých miest (Rozhovor)
Čo má spoločné Titanic s historickou budovou v centre Bratislavy? Štefan pozná tajné príbehy uzavretých miest (Rozhovor) Zdroj: Denisa/REFRESHER

V článku sa dozvieš:

  • Ako sa dostal do mafiánskeho Hotela Junior, ktorý je mimo prevádzky
  • Či si všade vybavuje oficiálne povolenie z úradov
  • Ako mu jeho followeri pomáhajú dostať sa do historických budov
  • Čo má spoločné bývalá lekáreň s Titanicom
  • Čo sa nachádza v druhom pilieri UFA
  • Či existuje úniková chodba z hradu až na hranice
  • V ktorej vile sídlilo nacistické gestapo
  • V ktorej krčme údajne sedávali už aj Štúrovci

 

Miesto rozhovoru si vybral kníhkupectvo Artforum na Kozej. Prečo práve tu?

Túto oblasť mám veľmi rád, vždy keď som na prechádzke so ženou a so synom, tak sa tu zastavím a kúpim nejakú knižku. Blízko aj pracujem, mám naokolo rodinu, jednoducho sa v tejto štvrti cítim dobre. 

Si knihomoľ?

Úplne takto by som sa nenazval. Nečítam desiatky kníh mesačne, ale čítam veľa.

Vieš povedať niečo špeciálne aj o tomto mieste?

Artforum je jedno z kultových kníhkupectiev v Bratislave. Predtým bolo na inej adrese a v roku 1992 ho presunuli sem, namiesto mäsiarstva, ktoré tu bolo pôvodne. Pamätám si to ešte z detstva.

Dostať sa do Kukurice bolo celkom ťažké a vybaviť si povolenie trvalo pol roka.

Čo má spoločné Titanic s historickou budovou v centre   Bratislavy? Štefan pozná tajné príbehy uzavretých miest (Rozhovor)
Čo má spoločné Titanic s historickou budovou v centre Bratislavy? Štefan pozná tajné príbehy uzavretých miest (Rozhovor) Zdroj: Denisa/REFRESHER

Tvoj profil na Instagrame Beautiful Bratislava v poslednej dobe nabral na popularite. Predovšetkým vďaka príbehom z neprístupných miest, kam sa bežný človek nedostane. To bol prvotný zámer tohto profilu?

Neviem, či zámer. Jedného dňa som nadobudol pocit, že musím oddeliť osobný účet na Instagrame a vytvoriť nový, aby som na ňom mohol zdieľať fotky z Bratislavy. 

Odporúčané
Hanušovský viadukt stavali väzni z pracovných táborov. Dvakrát zničený most má temnú minulosť, stále je najväčší v strednej Európe Hanušovský viadukt stavali väzni z pracovných táborov. Dvakrát zničený most má temnú minulosť, stále je najväčší v strednej Európe 28. apríla 2024, 14:30

Keď som ich dával na svoj účet, prišlo mi, že to niekomu aj môže liezť na nervy (smiech). Tak vzniklo Beautiful Bratislava. Začalo to 50 followermi, potom 100. Momentálne mám okolo 14,6-  tisíc sledovateľov.

Si rodený Bratislavčan, tvoja babka bola sprievodkyňa a dedko akademický maliar. To by mi aj sedelo ako dobrý základ.

Áno, narodil som sa v Bratislave aj tu aj celý život žijem. Je možné, že som niečo pochytil od babky, ktorá bola sprievodkyňa po Bratislave. Ja som však právnik a táto moja zábavka mi niekedy zaberá veľmi veľa času, čo ma miestami aj hnevá, lebo si uberám z roboty aj rodinného života. Je to celkom náročné.

Kedy si zistil, že tvoje potulky hlavným mestom majú úspech? Nie je to totiž taký bežný obsah, ktorý nájdeme na sociálnych sieťach.

Začalo to myslím Istropolisom. Náhodou som odtiaľ urobil jeden príbeh a malo to dobrý ohlas. Potom som dal ďalšie stories a ľuďom sa to veľmi páčilo. Tak som si povedal, že do bežného obsahu fotiek budem občas pridávať aj takéto zaujímavosti. Dnes mi na moje stories reaguje aj cez 200 ľudí.

Niekedy sa stane, že vidím niekomu na fotkách zaujímavú budovu, výhľad či strechu a opýtam sa, či tam má prístup.

Čo má spoločné Titanic s historickou budovou v centre   Bratislavy? Štefan pozná tajné príbehy uzavretých miest (Rozhovor)
Čo má spoločné Titanic s historickou budovou v centre Bratislavy? Štefan pozná tajné príbehy uzavretých miest (Rozhovor) Zdroj: Štefan Cipár

To je celkom pekné číslo, skoro ako influenceri.

Obávam sa tohto smerovania (smiech), ale určite to neberiem tak, že by som teraz promoval na Kozej ulici prací prášok (smiech). 

Odporúčané
Poradca prezidentky Čaputovej: Som influencer, ktorého nik nepozná. Moje slová majú dopad na tisíce Slovákov (Rozhovor) Poradca prezidentky Čaputovej: Som influencer, ktorého nik nepozná. Moje slová majú dopad na tisíce Slovákov (Rozhovor) 2. septembra 2019, 16:04

Dostal si sa do Hotela Junior, ktorý vlastnila mafia a dnes je mimo prevádzky, do zamknutej Kochovej záhrady či do Kukurice. Na všetko si vybavuješ oficiálne povolenia?

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 69288 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa dostal do zavretého Hotela Junior či do Kukurice (budova Hviezda)
  • Kto mu otvoril Kochovu záhradu
  • Čo má spoločné bývalá Lekáreň u Salvatora s Titanicom
  • Čo sa nachádza v druhom pilieri UFA
  • Kde je socha legendárneho Paparazziho, ktorý zmizol z centra mesta
  • Či existuje úniková chodba z hradu až na hranice
  • V ktorej vile sídlilo nacistické gestapo
  • V akej krčme sedávali Štúrovci
Domov
Zdieľať
Diskusia