Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. septembra 2019, 12:01
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Kotlebovca Mazureka odsúdili za rasistické komentáre, prišiel aj o poslanecký mandát

ZAUJÍMAVOSTI ĽSNS MILAN MAZUREK
Uložiť Uložené

Najvyšší súd mu navýšil finančný trest z pôvodných 5 000 € na 10 000 €.

Najvyšší súd Slovenskej republiky odsúdil poslanca ĽSNS Milana Mazureka za hanobenie národa, rasy či presvedčenia. Z toho dôvodu podľa ústavy zaniká aj jeho poslanecký mandát. Senát na čele s Petrom Paludom mu ďalej vymeral peňažný trest 10 000 €.

"Bolo potrebné rasistického extrémistu, pána Mazureka, za jeho verbálne vyjadrenia voči rómskej komunite odsúdiť," povedal pre TASR špeciálny prokurátor Tomáš Honz.

Mazureka ešte minulý rok Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici odsúdil za hanobenie rasy, národa a presvedčenia a taktiež za podnecovanie, hanobenie a vyhrážanie sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti a etnickej skupine. Mazurek počas celého procesu tvrdil, že je nevinný.

Odporúčané
Bývalí neonacisti z Bratislavy: Kotleba kráča v stopách Hitlera (Rozhovor) Bývalí neonacisti z Bratislavy: Kotleba kráča v stopách Hitlera (Rozhovor) 12. marca 2019, 19:34

Dnes už bývalý poslanec stál pred súdom za svoje výroky z roku 2016, ktoré odzneli v rádiu Frontinus. V nich sa rasisticky vyjadroval na adresu moslimov, imigrantov a Rómov. Podľa Denníka N Mazurek v éteri hovoril o „celej komunite cigánskych asociálov“.

Rozprával zážitky zo základnej školy, kde keď sa podľa neho otvorili dvere na osobitnej škole oproti tej ich, „bolo to ako v zoologickej záhrade“. Moderátor, podľa Denníka N, nezareagoval ani vtedy, keď poslanec rozprával, ako by mal štát zasiahnuť a že Cigáni si z plodenia detí nebudú môcť robiť biznis. Samotné rádio dostalo v minulosti za podnecovanie nenávisti peňažný trest 15 000 €. 

Odporúčané
Poslanec ĽSNS Mizík je nevinný, za nenávistný status na Facebooku proti židom od Najvyššieho súdu trest nedostal Poslanec ĽSNS Mizík je nevinný, za nenávistný status na Facebooku proti židom od Najvyššieho súdu trest nedostal 9. júla 2019, 11:14
Domov
Zdieľať
Diskusia