Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
9. júla 2019, 11:14
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Poslanec ĽSNS Mizík je nevinný, za nenávistný status na Facebooku proti židom od Najvyššieho súdu trest nedostal

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Poslanec extrémistickej strany kritizoval prezidenta Kisku v statuse na Facebooku, kde písal o židovskom pôvode osobností, ktorí dostali štátne vyznamenania.

Islam nazval satansko-pedofilným dielom diabla a osobnosti, ktorým Andrej Kiska odovzdal v roku 2017 štátne vyznamenania, kritizoval za židovský pôvod. Za nenávistný status proti židom teraz smeroval poslanec ĽSNS Stanislav Mizík pred Najvyšší súd po tom, čo ho minulý rok Špecializovaný trestný súd oslobodil kvôli chýbajúcim dôkazom. 

Poslanec ĽSNS Mizík pred Najvyšším súdom za nenávistné statusy proti židom:
Poslanec ĽSNS Mizík pred Najvyšším súdom za nenávistné statusy proti židom:

Obhajoba vtedy trvrdila, že Mizík nevie robiť s Facebookom a podľa Denníka N boli hlavnou indíciou poznámky, kde boli napísané mená vyznamenaných osobností a opis ich židovského pôvodu. „Našli ich uňho v kancelárii, ale nie je isté, kedy ich písal,“ povedal sudca.

Prokurátor sa proti oslobodzujúcemu rozsudku odvolal: „S rozhodnutím súdu nesúhlasím. Podľa mňa obžaloba jednoznačne preukázala, že Stanislav M. 'statusoval' toto svoje stanovisko na web. Pokúsili sme sa ochrániť dôstojnosť príslušníkov židovskej komunity na Slovensku, nepodarilo sa to,reagoval prokurátor. 

Odporúčané
Bývalí neonacisti z Bratislavy: Kotleba kráča v stopách Hitlera (Rozhovor) Bývalí neonacisti z Bratislavy: Kotleba kráča v stopách Hitlera (Rozhovor) 12. marca 2019, 19:34

Mizíka v tom čase zastupoval František Polák, u ktorého polícia v máji 2019 našla nacistickú uniformu aj obraz Adolfa Hitlera, čo svedčí o jeho sympatiách k extrémizmu. Predseda Slovenskej advokátskej komory vtedy Polákovi pozastavil výkon advokácie.

V utorok 9. júla oficiálne začalo pojednávanie, ktoré sa po necelej hodine skončilo so záverom, že Stanislav Mizík je nevinný a za status na Facebooku trest nedostane. Najvyšší súd zamietol odvolanie prokuratúry a potvrdil rozsudil z minulého leta, ktorý vydal Špecializovaný trestný súd. 

„Podľa slov predsedu senátu NS SR prvostupňový súd ŠTS správne skonštatoval, že orgánom činným v trestnom sa v prípravnom konaní nepodarilo zabezpečiť žiaden dôkaz o tom, že obžalovaný sa na konkrétnom mieste a v konkrétnom čase podieľal na vyhotovení hanlivého statusu. Ten sa potom objavil na facebookovej stránke ĽSNS. Nedá sa zistiť, kto technicky manipuloval so statusom poslanca na sociálnej sieti,“ informuje TASR.

Poslanec ĽSNS Mizík pred Najvyšším súdom za nenávistné statusy proti židom:
Poslanec ĽSNS Mizík pred Najvyšším súdom za nenávistné statusy proti židom: Zdroj: TASR - Michal Svítok
Domov
Zdieľať
Diskusia