Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. augusta 2019, 11:38
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Koľko reálne stojí výroba nového iPhonu? 1 249-dolárový mobil má diely za 453 dolárov, zvyšok je marža

TECH IPHONE
Uložiť Uložené

Výroba iPhonov pre rok 2019 by mala byť ešte lacnejšia. Apple totiž potrebuje pokryť Trumpovo clo na dovoz elektroniky z Číny.

Apple vyrába svoje iPhony už od roku 2007 a okrem samotného smartfónu sa priebežne zdokonaľujú aj jeho výrobné linky v Číne. Obchodná vojna USA s touto ázijskou krajinou mu však do kariet nehrá a už 15. decembra by mohlo začať platiť 10 % clo na dovoz tovaru vyrobeného práve tu. 

Pre Apple by to znamenalo buď zníženie marže a ziskov, alebo nutnosť zvýšiť ceny nadchádzajúcich iPhonov 11 na novú rekordnú úroveň

Odporúčané
Nové iPhony uvidíme 10. septembra. Vie sa o nich už takmer všetko Nové iPhony uvidíme 10. septembra. Vie sa o nich už takmer všetko 23. augusta 2019, 17:22

Aktuálny iPhone XS sa v Európe predáva za minimálne 1 149 eur, XS Max dokonca za 1 249 eur v najlacnejšej 64 GB verzii. 

Firma však podľa správ Appleinsider.com našla kompromis. Zlacnenie výroby nových mobilov by malo vytvoriť finančný vankúš schopný pokryť 10 % clo, zachovať minimálne rovnaký zisk na jeden predaný kus a nezvýšiť koncové ceny pre zákazníkov. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mobile World (@____mobileworld____),

Web sa odkazuje na správu banky JP Morgan, podľa ktorého bude cena materiálov a výroby iPhonov pre rok 2019 nižšia o 30 až 50 dolárov oproti aktuálnym modelom. Gigant z Cupertina sa navyše už dlhšie pohráva s myšlienkou presunúť výrobu z Číny ohrozenej clami inam, napríklad do Vietnamu alebo Indie.  Zatiaľ mu v tom ale údajne bránia vysoké požiadavky na kvalitu, ktoré nedokáže splniť každý výrobný závod.

S touto témou opäť vyvstala aj otázka, koľko vlastne stojí vyrobiť jeden iPhone. Web TechInsights takto vlani rozobral iPhone XS Max (256 GB) a porátal, že za batériu, displej, pamäťe, hliníkové kryty a vnútornosti by mal Apple platiť približne 453 dolárov. A áno, predáva ho za 1249 dolárov, teda takmer trikrát drahšie

Odporúčané
Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím 9. januára 2024, 16:30

Nieje však dôvod na paniku a protesty, toto je veľmi zjednodušená matematika. Z 275 % marže totiž Apple platí svojich zamestnancov, marketing, vývoj nových produktov a mnohé iné položky.

Domov
Zdieľať
Diskusia