Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. augusta 2019, 13:39
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

K Austrálii sa blíži plávajúci ostrov, ktorý môže výrazne pomôcť Veľkej koralovej bariére

ZAUJÍMAVOSTI AUSTRÁLIA NASA PRÍRODA
Uložiť Uložené

Zostáva len dúfať, že sa mu kompaktne podarí dostať až k protinožcom.

Hoci v súčasnosti čítame jednu negatívnu správu o prírode za druhou, objavil sa aj svetlý záblesk. V hlbokých vodách Tichého oceána došlo k aktívnej vulkanickej činnosti. Jej následkom bolo vytvorenie obrovského množstva zaujímavej horniny. Nazývame ju ako pemza a pripomína kusy skál o veľkosti futbalovej lopty. Vedľa štátu Tonga vznikol z takýchto kúskov rovno celý ostrov, ktorý ľudia objavili 9. augusta. A rozhodne nie je malý, informuje CNN.

Satelitný záber z dielne NASA, kde vidno pemzu plávajúcu na vodách Pacifiku

K Austrálii sa blíži plávajúci ostrov, ktorý môže zachrániť Veľkú koralovú bariéru
K Austrálii sa blíži plávajúci ostrov, ktorý môže zachrániť Veľkú koralovú bariéru Zdroj: earthobservatory.nasa.gov/images/145490/a-raft-of-rock

Podľa satelitných snímkov od NASA je jeho rozloha veľká asi ako newyorský Manhattan. Hoci pemza vyzerá ako skala, je plná dier a plynov, a preto vďaka svojej hustote na vode pláva. Správa sa podobne ako ľadovec, pretože 10 % z nej trčí na hladine, zvyšok je ukrytý pod vodou. A čo viac, je útočiskom pre množstvo druhov morského života.

Odporúčané
KVÍZ: Spoznáš slovenské hory len podľa fotky? KVÍZ: Spoznáš slovenské hory len podľa fotky? 8. februára 2024, 12:30

Na nový plávajúci ostrov narazili aj námorníci, ktorý zverejnili zaujímavé video. Dostali sa do „obkľúčenia“ a morskú vodu nebolo vidno ani na ďalekom horizonte. Táto masa sa podľa odhadov pohybuje rýchlosťou 10 až 30 kilometrov za deň. Spolu s ňou je tu aj nádej na jedno pozitívum.

Ak dopláva až k Austrálskemu pobrežiu, môže výrazne pomôcť Veľkej koralovej bariére. Tá za posledné roky stratila až 50 % svojich koralov. Keď sa sem však pemza dostane, môže so sebou priniesť kvantum mikroorganizmov, krabov a tiež aj koralov, ktoré by mohli „osídliť“ toto mimoriadne významné miesto.

Veľká koralová bariéra je dlhá 2 300 kilometrov a je domovom pre veľké množstvo organizmov

K Austrálii sa blíži plávajúci ostrov, ktorý môže zachrániť Veľkú koralovú bariéru
K Austrálii sa blíži plávajúci ostrov, ktorý môže zachrániť Veľkú koralovú bariéru Zdroj: Brocken Inaglory

Podľa odhadov dorazí ostrov k Austrálii o 7 až 10 mesiacov.

Domov
Zdieľať
Diskusia