Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. augusta 2019, 9:18
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Počas leta je opitých detí výrazne viac. Kritický je aj september, začína sa škola

ZAUJÍMAVOSTI ALKOHOL DETI
Uložiť Uložené

Čo sa týka veku, ide najmä o deti vo veku 15 rokov a staršie.

Leto sa pomaličky končí, no stále máme ešte pár horúcich dní pred sebou. Chodíme stanovať k vode, cestujeme k moru alebo popíjame s kamarátmi v baroch či na párty. Práve alkohol je najväčším škodcom, a to hlavne vtedy, keď sa nepije s mierou. U detí to platí dvojnásobne.

Nárast sledujeme už pred koncom školského roka, kedy sa deti už menej učia a viac času trávia mimo školy aj domova. „Počas udalostí, akými sú vysvedčenia, predĺžené víkendy, sviatky, rôzne festivaly a iné, mávame aj dve či tri opité deti za jeden deň. V priemere je to zhruba desať detí mesačne, čo je počet detí porovnateľný s minulým rokom," priblížila pre TASR hovorkyňa Národnom ústave detských chorôb Dana Kamenická.

Počas leta je opitých detí výrazne viac. Kritický je aj september, keď sa začína škola
Počas leta je opitých detí výrazne viac. Kritický je aj september, keď sa začína škola Zdroj: unsplash.com

Opíjajú sa deti vo veku 15 rokov a viac. Čo sa týka pohlavia, je to približne narovnako. Rizikovým obdobím sú napríklad aj prvé septembrové týždne, chcú osláviť začiatok školského roka.

„Väčšina alkoholom intoxikovaných detí sa lieči ambulantne - na expektačnej časti oddelenia urgentného príjmu. V prípadoch, kedy nešlo iba o požitie alkoholu, ale boli pridružené vážnejšie úrazy alebo otravy liekmi či inými drogami, pacienti sú hospitalizovaní,“ spresnila hovorkyňa.

Lekári upozorňujú, aby si deti dávali pozor. Pre nadmerné požitie alkoholu totiž hrozia poruchy vedomia a vtedy hrozí udusenie sa zvratkami. Treba piť jednoducho s mierou.

Domov
Zdieľať
Diskusia