Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. júla 2019 o 11:29
Čas čítania 0:58
Adam Novosad

Ľudské telo je na pokraji svojho teplotného limitu. Extrémne teploty a klimatické zmeny ničia náš organizmus

ZAUJÍMAVOSTI EKOLÓGIA KLIMATICKÁ ZMENA
Uložiť Uložené

V niektorých častiach sveta sa musia ľudia vysporiadať s teplotami aj 54 stupňov Celzia.

Európa zažívala v posledných týždňoch historicky najvyššie teploty. Vo Francúzsku sa obyvatelia museli vysporiadať s teplotami nad 44 stupňov Celzia a nezaostávali ani ostatné krajiny, kde štyridsiatky padali ako na bežiacom páse.


Tom Matthews z Loughborough University však upozorňuje, že tieto teploty pomaly začínajú atakovať hranicu, ktorú nebude vedieť ľudské telo zvládať, informoval The Independent.


V niektorých častiach planéty už dnes teploty zriedkavo prekročia hranicu nazývanú efekt vlhkej žiarovky (wet bulb). Ten nastáva vtedy, keď sa v oblasti skombinujú vysoká teplota s vysokou vlhkosťou vzduchu.

Ľudské telo je na pokraji svojho teplotného limitu. Extrémne teploty a klimatické zmeny ničia náš organizmus
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer


Bežná predpoveď počasia v televízii ti ukáže, koľko bude stupňov bez toho, aby bol efekt vlhkej žiarovky braný do úvahy. Ak v takomto prípade vidíš, že zajtra bude 35 stupňov a bojíš sa vysokej teploty, stále sa môžeš spoliehať na prirodzený ochladzovací mechanizmus svojho tela.


Keď náš organizmus začne cítiť príliš vysoké teploty, spustí proces potenia. Vyparovanie potu nás potom schladzuje. V krajinách s príliš vysokou vlhkosťou vzduchu však potenie prestáva byť efektívne.


Ak sa objaví efekt vlhkej žiarovky, teplota vzduchu dosiahne 35 stupňov Celzia a vlhkosť vzduchu trafí strop v podobe 100 percent, vzduch je preplnený vodnou parou natoľko, že sa pot nedokáže vyparovať. V extrémnych prípadoch potom človek zomiera do 6 hodín.

Postupné otepľovanie našej planéty spôsobené klimatickými zmenami môže zapríčiniť, že viaceré krajiny, napríklad v juhovýchodnej Ázii, budú tieto efekty vlhkej žiarovky zažívať pravidelne, ľudské telo sa s nimi nebude vedieť vysporiadať a štáty sa tak stanú neobývateľné. Nasledovať by preto mohla obrovská migračná vlna.

Domov
Zdieľať
Diskusia