Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júla 2019, 10:17
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Simuloval príznaky AIDS aj vlastnú smrť, vydával sa za sudcu či agenta FBI a štyrikrát utiekol z väzenia

Simuloval príznaky AIDS aj vlastnú smrť, vydával sa za sudcu či agenta FBI a štyrikrát utiekol z väzenia
Zdroj: wikimedia / Bob Jagendorf
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Čo by mnohí z nás nespravili pre lásku?

Utiecť z väzenia sa už v histórii podarilo mnohým zločincom. Dostať sa z neho však 4-krát si istým spôsobom žiada priam obdiv. Steven Jay Russell, prezývaný aj ako Kráľ podvodníkov, si po istom čase spolunažívania so svojou manželkou a deťmi priznal, že je homosexuál, kvôli čomu podľa vlastných slov, nanešťastie, stratil aj svoju prácu.

Pri premýšľaní nad tým, ako za čo najkratšiu dobu získať slušný obnos peňazí, sa pokúsil o poistný podvod. Za ten bol však odsúdený na 6 mesiacov, ktoré si mal odpykať vo väzení Harris County Jail v Houstone. Začal sledovať miestne prostredie a prišiel na plán, ktorý dokázal úspešne zrealizovať.

Po niekoľkých týždňoch sa mu podarilo dostať sa k civilnému oblečeniu, a nepozorovane vykráčať z väzenia. Ako zázrakom si nikto z dozorcov nevšimol, že ide o väzňa v prestrojení. A to napriek tomu, že mal na sebe ženské červené nohavice. Písal sa 21. máj 1993.

Odporúčané
Nekrofil s fetišom na ženské topánky vraždil obete v garáži domu, kým jeho manželka a deti večerali Nekrofil s fetišom na ženské topánky vraždil obete v garáži domu, kým jeho manželka a deti večerali 8. júla 2019, 20:37

Motiváciou jeho útekov z väzenia bola láska

Po úteku sa ihneď vydal za svojím na AIDS umierajúcim priateľom Jimom, s ktorým sa chcel dostať do Mexika. Pred odletom ho však zadržala polícia, no na slobodu sa mu podarilo dostať vďaka kaucii. V roku 1994 ho opäť chytili a krátku dobu na to jeho priateľ umiera.

V tejto dobe sa vo väzení spoznal s trestancom menom Phillip Morris, ktorého meno odkazuje na komédiu I Love You Phillip Morris z roku 2009, kde rolu Stevena stvárnil komediant Jim Carrey a postavu Phillipa Morrisa zosobnil charizmatický Ewan McGregor

Morris nebol žiadnym ťažkým kriminálnikom a do väzenia sa dostal iba kvôli tomu, že nestihol vrátiť včas požičané auto, za čo ho odsúdili za krádež. So Stevenom sa spoznali v momente, kedy sa nízky Phillip snažil dočiahnuť na knihu, no a ihneď v tom momente sa podľa Stevenovej výpovede do seba zamilovali.

Odporúčané
Štvorica Nike Air Force 1 Lunar Low bez švov Štvorica Nike Air Force 1 Lunar Low bez švov 2. decembra 2013, 15:25

 

Vytvoril si falošný životopis a stal sa finančným riaditeľom

Steven chcel Phillipovi po prepustení z väzenia dopriať všetko, po čom len zatúžil, a tak opäť začal podvádzať. Ako zamestnanec v potravinách si totiž nemohol príliš vyskakovať. So sfalšovaným životopisom sa zamestnal vo firme, kde stihol ako finančný riaditeľ za 4 krátke mesiace nakradnúť zhruba 800 000 $.

Konkrétne išlo o spoločnosť North American Medical Management, ktorú Steven údajne vinil zo zanedbania zdravotnej starostlivosti svojho zosnulého priateľa, a preto sa rozhodol obrať o peniaze práve ju. Ak si odrátame skutočnosť, že Steven pripravil spoločnosť o množstvo peňazí, mal byť podľa výpovede jedného zamestnanca azda najlepším finančným riaditeľom, akého firma zažila.

Polícia ho však nachytala na jeho najväčšej slabosti – láske. Zadržali ho po tom, ako sa počas pátrania snažil dostať do domu za Phillipom, aby sa udobrili. Phillipa totiž Stevenove zapletenie do podvodov, samozrejme, nepotešilo. Kaucia bola stanovená na 950 000 $, ale po telefonáte, kedy sa vydával za sudcu, sa mu ju podarilo znížiť na neuveriteľných 45 000 $, vďaka čomu sa mohol vyplatiť a utiecť. A áno, aj tento okázalý podvod mu prešiel.

Odporúčané
Ukradli 173 miliónov slovenských korún. Po ich krku išla aj mafia Ukradli 173 miliónov slovenských korún. Po ich krku išla aj mafia 13. februára 2019, 17:27

Zafarbil si väzenskú uniformu a vydával sa za lekára

Steven plánoval s Phillipom utiecť. Ten sa jeho nápadu spočiatku bránil, no neskôr povolil. To im však nebolo nič platné, pretože Stevena, ktorý odletel prvý, na Floride vypátrala polícia. Vo väzení v Texase, kde si mal odsedieť 40 rokov, začal zbierať zelené zvýrazňovače. Tie získal z umeleckých väzenských krúžkov. Nimi si plánoval zafarbiť bielu väzenskú uniformu na zeleno. Rovnakú farbu totiž nosili taktiež miestni lekári.

Domov
Zdieľať
Diskusia