Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júla 2019, 16:06
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Juhokórejčan dezertoval do KĽDR. Do diktatúry odišiel rovnako, ako pred rokmi jeho rodičia

ZAUJÍMAVOSTI JUŽNÁ KÓREA SEVERNÁ KÓREA
Uložiť Uložené

Dezertovať z Južnej Kórey do Severnej Kórey nie je udalosť, ktorá sa odohráva každý deň.

Aj keď sa ľudia väčšinou snažia utiecť z KĽDR do Južnej Kórey, tentokrát sa udial pravý opak. Juhokórejčan Choe In-guk sa rozhodol dezertovať zo svojej rodnej krajiny do susednej diktatúry podobne, ako to pred desiatkami rokov urobili jeho rodičia, píše BBC.

V roku 1986 sa Choe Tok-sin a Ryu Mi-yong odsťahovali do Severnej Kórei, čo vzbudilo medzinárodný záujem, pretože Choe Tok-sin pôsobil v 60. rokoch ako minister zahraničných vecí Južnej Kórei. Keď na svojom poste skončil, odišiel do USA a silno kritizoval juhokórejský režim, čo vyvrcholilo až odchodom do KĽDR.


Dvojica za sebou nechala svojich päť dospelých detí, z ktorých jedným bol práve Choe In-guk. Vo svojom živote sa dnes 73-ročný muž často stretával s posmeškami kvôli tomu, že ľudia jeho rodičov označovali za zradcov, a on sám často cestoval do KĽDR. Matka Ryu Mi-yong tam žila do roku 2016, kedy zomrela, a svojmu synovi posielala peniaze, zatiaľ čo otec Choe Tok-sin zomrel už v roku 1989.

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00

Dezertér Choe In-guk o svojom odchode do Severnej Kórey neinformoval juhokórejské úrady, a tak porušil zákon. Do diktatúry sa zrejme dostal cez Čínu a tamojší režim ho privítal s otvorenými rukami.

Jeho rodičia sa v KĽDR pohybovali medzi politickými elitami a on zrejme využil rovnakú príležitosť dožiť svoj život v izolovanej krajine. Ak sa však raz bude chcieť vrátiť do Južnej Kórey, miestna polícia ho bude môcť za dezertovanie zatknúť.

Domov
Zdieľať
Diskusia