Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. júna 2019, 6:47
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Nad Slovenskom v noci lietali stíhačky MiG-29, východniari si mysleli, že vybuchla bomba

ZAUJÍMAVOSTI LIETADLO
Uložiť Uložené

Orgány riadenia stratili spojenie s talianským dopravným lietadlom, ktoré letelo nad Slovenskom. Táto situácia si vyžiadala ostrý let dvoch stíhačiek.

Včera okolo desiatej večer obdržala polícia viacero telefonátov na linku 158, kde sa ľudia najmä z okolia Rožňavy a Košíc pýtali, či na východnom Slovensku vybuchla bomba. V skutočnosti nad našim územím v tom čase stratilo spojenie talianské dopravné lietadlo Airbus 320 na trase Miláno - Charkov, a tak dostali dve stíhačky MiG-29 na letisku v Sliači signál na ostrý vzlet. 

„Stíhačky lietadlo sprevádzali až k ukrajinskej hranici“, upresnila hovorkyňa Ministerstva obrany Danka Capáková vo vyjadrení, ktoré zverejnila facebooková stránka Polície Slovenskej republiky. 

Košická polícia ešte vysvetľuje nadmerný hluk, ktorý stíhačky spôsobili. Ide o akustický efekt spôsobený preletom nadzvukovou rýchlosťou vytvárajúci hlasný tresk: Lietadlo pri lete nadzvukovou rýchlosťou vytvára dozadu sa rozširujúci kužeľ. Jeho povrch tvorí náhla zmena tlaku vzduchu, ktorá pri náraze na zem vytvára vyššie spomínaný akustický efekt,“ upresňuje polícia. 

 
Domov
Zdieľať
Diskusia