Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2019, 14:09
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Slovenské ženy zarobia na rovnakej pozícii o 9 % menej ako muži

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Analýza slovenských platov hovorí jasnou rečou.

Ženy zarábajú na rovnakých pozíciách menej peňazí ako muži. Množstvo ľudí si myslí, že tento rozdiel je len mýtus, ktorý šíria nespokojné pracovníčky, ale ako vyplýva z analýzy portálu Platy.sk, nerovnosť vo výplatách skutočne existuje. Ba čo viac, nielenže existuje, ale dosahuje výšku až 9 %. V praxi teda žena na rovnakej pozícii zarobí o takmer desatinu menej ako muž.

V tlačovej správe to portál Platy.sk vysvetľuje niekoľkými faktormi. Dôležitú úlohu zohráva najmä fakt, že ženy si často pýtajú od zamestnávateľa menej peňazí ako muži. Nevedno, čím to je, ale ženy majú častejšie nižšie platové očakávania, a tak zamestnávatelia nemajú dôvod zvyšovať v niektorých odvetviach mzdy žien na úroveň tých mužských, ak si samotné zamestnankyne vypýtajú menej peňazí.

Slovenské ženy zarobia na rovnakej pozícii o 9 % menej ako muži
Zdroj: Pixabay

Z analýzy vyplýva, že ak sa nepozeráme len na platové rozdielny na rovnakých pozíciách, ale platové rozdiely medzi mužmi a ženami vo všeobecnosti, výplaty sa rôznia až o 23,30 %. Vo všeobecnosti teda muži v porovnaní so ženami v našej krajine zarobia o takmer štvrtinu viac.

Odporúčané
Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom 26. marca 2024, 15:30

Okrem toho si treba uvedomiť, že na Slovensku máme vyšší podiel žien v odvetviach, kde mzdy nie sú až také atraktívne. Ženy majú najčastejšie záujem o oblasti ako zdravotníctvo, administratíva, ľudské zdroje či ekonomika, zatiaľ čo muži o elektrotechniku, telekomunikácie, strojárstvo, baníctvo či informačné technológie. Aj na týchto príkladoch môžeš vidieť, že v odvetviach populárnych u mužov bývajú platy vyššie.

Platy.sk uvádzajú, že ženy majú zvyčajne komplikovanejší kariérny rast najmä kvôli materskej dovolenke. Návrat do práce po pôrode a starostlivosti o dieťa je ťažký, a preto sa zamestnané matky s deťmi do 10 rokov objavujú najčastejšie v odvetviach ako personalistika, zákaznícky servis či textilný a odevný priemysel.

Domov
Zdieľať
Diskusia