Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. marca 2019, 15:09
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Hlasy, smejúci sa vietor a tvrdenia o duchoch či mimozemšťanoch. Rumunský les je vraj najprekliatejším miestom na svete

Hlasy, smejúci sa vietor a tvrdenia o duchoch či mimozemšťanoch. Rumunský les je vraj najprekliatejším miestom na svete
Zdroj: hoiabaciuforest.com
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Záhadný les je opradený množstvom strašidelných príbehov. Je na nich niečo pravdy?

Na svete by sme pravdaže našli obrovské množstvo miest, ktoré sú podľa ľudí prekliate či na ktorých má strašiť. Patria tam napríklad opustené mestečká (takzvané mestečká duchov), rôzne budovy, hrady, zámky či opustené psychiatrické liečebne.

Vo svojej podstate na týchto tvrdeniach nie je nič neobvyklé, hoci väčšinou pravdaže ide skôr len o legendy, poverčivosť a ľudový folklór. Napriek tomu je hneď niekoľko miest, ktoré nevyvolávajú práve najpríjemnejšie pocity.

V tomto článku by sme ti chceli predstaviť les, ktorí niektorí ľudia označujú za najprekliatejšie a najstrašidelnejšie miesto na tejto planéte. Meno lesa je Hoia Baciu a nachádza sa v blízkosti mesta Kluž (Cluj-Napoca) v Rumunsku. Nazývajú ho aj Bermudský trojuholník Transylvánie.

Les má rozlohu asi 2,95 kilometra štvorcového a svoj názov dostal podľa mena pastiera, ktorý v ňom kedysi dávno zmizol spolu so stádom asi 200 oviec. Zvláštne? A to je ešte len začiatok bizarných príbehov, ktoré sa v Hoia Baciu mali odohrať.

 

Hlasy, smejúci sa vietor a tvrdenia o duchoch či mimozemšťanoch. Rumunský les je vraj najprekliatejším miestom na svete
Zdroj: hoiabaciuforest.com

Brána do inej dimenzie?

Les Hocia Baciu totiž už roky sprevádza povesť miesta, ktorému je lepšie sa vyhnúť. Postupom času sa medzi miestnymi stal veľmi obľúbeným zdrojom najrôznejších duchárskych a strašidelných príbehov. K veľmi obľúbeným a najznámejším patrí prípad istého 5-ročného dievčatka. To sa v lese stratilo niekedy v 70. rokoch 20. storočia.

Rozbehli sa pátracie akcie a dievča sa naozaj podarilo nájsť. Podľa odhadov mohla byť v lese maximálne niekoľko hodín, ale miestni prisahali, že zostarla minimálne o 5 rokov, čo mal potvrdiť aj miestny lekár.

Iná verzia príbehu zase hovorí, že dievča sa nepodarilo nájsť, ale po uplynutí 5 rokov sa vynorilo z lesa. Dievča malo na sebe tie isté šaty, ako v čase svojho zmiznutia a samo zostarlo o 5 rokov. Myslelo si však, že v lese strávilo len niekoľko hodín.

Hlasy, smejúci sa vietor a tvrdenia o duchoch či mimozemšťanoch. Rumunský les je vraj najprekliatejším miestom na svete
Zdroj: hoiabaciuforest.com

 

Nadšenci záhad a priaznivci paranormálnych úkazov na základe toho tvrdili, že v lese sa nachádza portál do inej časovej dimenzie. Označili dokonca aj miesto, kde by tento portál mal byť. Podľa nich ide o jasne viditeľný kruh približne v strede lesa, v ktorom nič nerastie, pritom tráva mimo tohto kruhu je normálne zelená.

Existujú však skutočne nejaké oficiálne záznamy o tomto dievčati? Naozaj došlo k tomu, že sa v 70. rokoch stratila v lesoch? Faktom ostáva, že o tomto príbehu sa dočítate v každom článku, ktorý sa Hoia Baciu venuje. Ak sa však nejakí nadšenci rozhodli po tomto prípade pátrať, nenašli absolútne žiadne dôkazy, ktoré by pravdivosť tohto príbehu potvrdzovali.

Neexistujú žiadne policajné ani lekárske záznamy. To pravdaže ešte nevylučuje, že nejaký podobný skutočný prípad mohol položiť základy pre túto legendu. O zvyšok sa následne postarala bujná fantázia miestnych a túžba po záhadách.

Kritici však upozorňujú, že les rozhodne nie je taký veľký a hlboký, ako sa vás snažia presvedčiť niektorí paranormálni „experti“. Pokiaľ by sa teda v lese niekto naozaj stratil, je takmer vylúčené, že by ho pátracie skupiny nedokázali nájsť.

V tomto prípade by zástancovia alternatívnych teórií zrejme argumentovali, že dôvod, prečo sa spomenuté 5-ročné dievča nenašlo (aspoň podľa jednej z verzií) je práve dôkazom o bráne do inej dimenzie.

Skeptici však tvrdia, že tieto tvrdenia sú veľmi pritiahnuté za vlasy. Onen záhadný kruh, ktorý má slúžiť ako brána do inej dimenzie, údajne vôbec nie je ničím zvláštny. Rovnako tiež nie je pravdou, že by na jeho ploche nič nerástlo.

Podľa nich tak ide proste len o ľudovú povedačku na strašenie detí. O tom podľa nich svedčí aj fakt, že existuje hneď niekoľko verzií spomínaného príbehu.

UFO

Iní nadšenci teóriu o bráne do inej dimenzie odmietajú, respektíve tvrdia, že sa nenachádza v onom kruhu. Podľa nich však tento kruh označuje miesto, kde kedysi pristál mimozemský lietajúci tanier. Údajne sa tento tanier čas od času znovu objavuje.

Ako sme napísali vyššie, v okolí kruhu neboli zaznamenané žiadne veľké anomálie. To, že je na prvý pohľad menej zarastený trávou ako jeho okolie, sa dá veľmi jednoducho vysvetliť pomocou bežných vedeckých poznatkov a biológovia poukazujú, že takýchto „pristávacích plôch pre mimozemské taniere“ by sme na každej lúke našli desiatky.

Hlasy, smejúci sa vietor a tvrdenia o duchoch či mimozemšťanoch. Rumunský les je vraj najprekliatejším miestom na svete
Zdroj: hoiabaciuforest.com

Faktom však ostáva, že príbehy o UFO, ako aj o zvláštnych červených svetlách, sa medzi miestnymi tradujú už dlhé roky. V roku 1968 technik Emil Barnea v lese strávil celý víkend, aby raz a navždy vyvrátil (či potvrdil) mýty, ktoré sa o ňom rozprávajú. Práve vtedy sa na oblohe objavil zvláštny objekt.

Domov
Zdieľať
Diskusia