Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. januára 2019, 10:11
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Slovensko patrí medzi najskorumpovanejšie krajiny Európy. Každým rokom sme na tom horšie

ZAUJÍMAVOSTI KORUPCIA
Uložiť Uložené

Na štatistikách sa podľa Transparency International odrazila vražda novinára aj dlhodobé chovanie politikov.

Pred pár dňami sme prišli s článkom, v ktorom sme hodnotili, ako sa Slovensko (ne)zmenilo k lepšiemu za posledných 10 rokov. Občania štátu sa môžu mať len tak dobre, ako samotné zriadenie, pod ktoré patria, no a veľmi dobre sa o tom dlhodobo presviedčame aj my. Nefungujúce školstvo a zdravotníctvo či nedostavaná diaľnica však nie sú jedinými problémami. 

V spomínanom článku sme naznačili, že do veľkej miery sa väčšina problémov rodí vo vláde a tá má na svedomí aj ďalšiu žalostnú štatistiku. Medzinárodná organizácia Transparency International nedávno zverejnila rebríček Indexu vnímania korupcie (CPI) za rok 2018 a výsledky nás opäť nepotešia. 

Len pre doplnenie, rebríček vzniká v Berlíne a zostavuje ho niekoľko analytikov a manažérov na základe deviatich až trinástich zdrojov dát a prieskumov. Do úvahy sa berú nielen domáce, ale aj zahraničné podklady. 

Ďalší prepad

V roku 2017 sa Slovensko umiestnilo na 54. mieste. S prihliadnutím na to, že žijeme v srdci Európy a prezentujeme sa ako ekonomicky stabilný a funkčný štát, je asi na mieste zamyslieť sa, či náhodou niekde nie je problém. 

Odporúčané
Paula sa vzbúrila proti šikanovaniu, ukrajinský študent Danyil pomáha cudzincom na Slovensku. Takto vyzeral Férový čin roka 2022 Paula sa vzbúrila proti šikanovaniu, ukrajinský študent Danyil pomáha cudzincom na Slovensku. Takto vyzeral Férový čin roka 2022 30. mája 2023, 17:15

A pravdepodobne je na čase začať s jeho hľadaním, keďže sme sa za uplynulý rok prepadli na 57. miesto. Horšie umiestnenie v rámci krajín Európskej únie majú už len Maďarsko a balkánske krajiny. Ide pri tom o najhorší výsledok za posledných päť rokov.

Najlepšie sú na tom Dánsko, Nový Zéland a Fínsko, najhoršie Somálsko, Sudán a Sýria. A tiež Severná Kórea. Susedné Česko sa nachádza na 38. mieste.

Slovensko patrí medzi najskorumpovanejšie krajiny Európy. Každým rokom sme na tom horšie
Zdroj: www.transparency.org

Kto môže byť na vine? 

„Vražda novinára Jána Kuciaka s partnerkou podčiarkla slabosť štátu v boji proti korupcii. Kuciak sa dlhodobo venoval odkrývaniu korupcie a podvodov mocných podnikateľov či politikov. Jeho vražda podľa polície súvisela práve s jeho prácou,“ píše na SME šéf slovenskej pobočky Transparency Gabriel Šípoš.

Fungovanie Slovenska pravdepodobne nevyzerá dobre ani zvonku. Najvyšší ústavní činitelia aj vrchní predstavitelia štátu v roku 2018 veľmi intenzívne atakovali spravodajské médiá a poukazovali na to, že sú zapredané, stoja za opozíciou a sú zdrojom dezinformácií.

"Expremiér Robert Fico opakovane vykresľuje amerického miliardára a filantropa Georga Sorosa ako tajnú hrozbu pre slovenskú demokraciu a spoluorganizátora protestov. Ministerka kultúry Ľubica Laššáková naznačila, že tretí sektor je príliš bohatý a netransparentný. Mnohí vládni poslanci verbálne agresívne útočia na novinárov. Aj pre tlaky na ich prácu po príchode nového riaditeľa verejnoprávnej RTVS odišlo z média 12 novinárov," podotkol Šípoš.

Čo nás čaká? 

V prvom rade sa asi budeme musieť zmieriť s tým, že na väčší úspech v štatistike boja s korupciou potrebujeme zmeny na konkrétnych miestach. Samozrejme, nie hocijaké zmeny. Odchod niektorých konkrétnych ľudí z kľúčových pozícii síce mohol zvýšiť dôveru ľudu v svetlú budúcnosť, z dlhodobého hľadiska však stále nevidíme svetlo na konci tunela. 

Odporúčané
Na protikorupčnom festivale Pucung v Košiciach ťa nečakajú len diskusie. Bude aj stand-up, výstava grafík či koncerty Na protikorupčnom festivale Pucung v Košiciach ťa nečakajú len diskusie. Bude aj stand-up, výstava grafík či koncerty 4. marca 2023, 9:00

Na druhej strane, dobrou správou je, že malá korupcia, ktorá sa pohybuje v rozmedzí niekoľkých desiatok eur a je mnohým Slovákom dobre známa, si výrazne v štatistike polepšila. V roku 2018 s ňou malo skúsenosť približne 12 % občanov, pričom v rušných 90. rokoch to bolo až 50 %. 

 

Domov
Zdieľať
Diskusia