Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. januára 2019, 18:29
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Najlepšie komiksové filmy roka 2018

Najlepšie komiksové filmy roka 2018
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Tento rok šlo do kín 8 komiksových počinov. Ktorý sa nám páčil najviac?

A sme na konci review roka 2018. Na záver sme si nechali komiksovky, subžáner, ktorý posledné roky hýbe svetom, a tak skoro nás ani neopustí. Tieto filmy zarábajú miliardy dolárov a konečne môžeme hovoriť aj o tom, aké vedia byť kvalitné. Aj preto sme sa rozhodli zoradiť ich podľa našich preferencií a kvality. V úvahu sme nebrali komiksové seriály či iné superhrdinské počiny, ak neboli natočené podľa komiksov. 

8. Venom (r. Ruben Fleischer)

Ajaj. Zase nás cez internet ukrižuješ, budeš pochybovať o našom zdravom rozume a plakať, že ti niekto siahol na Venoma. Popravde, ja som sa pri jeho sledovaní bavil, no bavíme sa o najlepších, nie najsympatickejších/najzábavnejších komiksovkách. Aj preto je úplne jasné, že Venom musí ísť na posledné miesto. 

Môže za to hlavne dementný scenár a nevyužitý potenciál. Čo iné môžete čakať, keď ti ho píše scenáristka 50 odtieňov sivej (a napíše aj sequel, auč). Zmení sa však režisér a my veríme, že to bude o čosi lepšie a inteligentnejšie. V tom prípade sa z Venoma môže stať nielen veľký kasový hit a my mu to aj želáme. Máme radi Hardyho, Venom je super postava a zaslúži si kvalitnejší film. Tak či onak si ho pusti, určite ťa pobaví. 


7. Aquaman (r. James Wan)

Aquaman momentálne dominuje kinám po celom svete, a to aj napriek skutočnosti, že názory kritikov rozhodne neboli jednoznačne nadšené. To je však v absolútnom poriadku, pretože úspešná sólovka kráľa Atlantídy určite nie je pre každého. V prvom rade ide totiž o prepálený hollywoodsky blockbuster plný digitálnych efektov, ktorý si to veľmi dobre uvedomuje a nehanbí sa za to.

Koniec koncov, ako v našej recenzii podotkol aj Pepo, aby si si film vychutnal čo najviac, je potrebné jednoducho vypnúť mozog a nechať sa unášať tými veľkolepými obrázkami, ktoré na teba neustále vyskakujú. A hoci má Aquaman mnoho debilných momentov a hlavná dvojka vôbec nie je taká talentovaná, ako by sa možno patrilo, vo výsledku z toho vôbec nevyliezla tragédia.

Snímka ponúka viacero super nápadov, väčšinou sa na ňu veľmi dobre pozerá a za zmienku určite stojí aj skvelý soundtrack. Po Justice League je to výrazný posun vpred.

6. Ant-Man and the Wasp (r. Peyton Reed)

Veľká škoda, že Marvel si hýčka priemerných režisérov. S námetom hrdinov, ktorí sa ľubovoľne zmenšujú a zväčšujú do nereálnych proporcií by sa dalo spraviť oveľa viac. Feige a spol. sa ale stále odmietajú naplno odraziť od mantinelov a riskovať. Aj preto je Ant-Man and the Wasp prakticky zbytočným sequelom, ktorý slúži len na to, aby fungovalo Avengers: Endgame. 

Pár mesiacov po premiére už vlastne ani neviem, o čom to poriadne bolo. Ide jednoducho o zábavné jednohubky so sympatickými hrdinami, pár dobrými vtipmi a niekoľkými skvelými scénami. Ak niekedy vznikne trojka, boli by sme radi, keby si ju pod plecia zobral niekto talentovanejší ako Peyton Reed. 


5. The Death of Superman (r. Sam Liu)

Sam Liu je skúsený komiksový veterán. Točí animáky, a to hlavne pre DC, aj keď pár zárezov má aj v Marvel (Planet Hulk). Síce nás sklamal s Batman: The Killing Joke, natočil však aj Crisis on Two Earths a pár ďalších sympatických snímok. Za minulý rok sa ale pochlapil a z režisérskeho kresla vydal rovno tri DC animáky. Suicide Squad: Hell to Pay, Batman: Gotham by Gaslight a v neposlednom rade The Death of Superman.

Animák začína pekne zostra, neobsahuje žiadne hluché miesta a sústreďuje sa jeden z najznámejších komiskových eventov vôbec. Doomsday dorazil na Zem a v ceste za spustošením planéty mu stojí jedine Justice League. Tých ale Doomsday posiela k zemi bez akýchkoľvek problémov, a tak je na rade pomoc od Supermana. Užijete si postavy, kvalitnú animáciu, pekné súboje a priamočiarosť príbehu či akcie. O pár dní nás pritom čaká pokračovanie s názvom Reign of Supermen, takže mu určite venujte pozornosť.


4. Black Panther (r. Ryan Coogler)

Nebyť toho záveru, ide o skvelý film, rovnako ako komiksovku. Coogler si to ale v poslednej tretine veľmi neustrážil a pridal tam klasickú marvelácku formulu. Mne osobne to až tak nevadilo, ale je mi jasné, že sa z toho dalo vyťažiť aj viac. Black Panther nás zaujal hlavne novými hereckými tvárami, ktoré sme si zamilovali, dobre natočenou akciou a jedným z najlepších marveláckych záporákov, Killmongerom.

Mnohých poteší aj soundtrack, vizuálne efekty v prvých dvoch tretinách snímky a čarovne vyzerajúca Wakanda. V USA išlo o jednu z najväčších kinoudalostí vôbec a odpovedajú tomu aj tržby. So 700 miliónmi dolárov len z USA je na tamojšom treťom mieste rebríčku najzárobkovejších filmov všetkých čias (bez inflácie). Pred ním je len Avatar (760 miliónov) a The Force Awakens (936 miliónov dolárov). Dvojku natočí znova Coogler a my veríme, že opraví chyby jednotky. 

3. Deadpool 2 (r. David Leitch)

So zmenou režiséra prišla aj lepšia akcia, svižnejší dej a viaceré zaujímavé postavy. Vzhľadom na to, že sequel prišiel hneď po jednotke a Reynolds a spol. skutočne nemali veľa času na premyslenie všetkých vtipov a filmu ako takého, to dopadlo na jednotku. Deadpool si teraz zrejme dá pauzu, hoci ho možno uvidíme už budúci rok v X-Force. 

Dvojka nás zase raz zasypala geekovským, niekedy aj záchodovým, inokedy aj inteligentným humorom. Spŕška gagov sa striedala neuveriteľným tempom a ak ti podobný štýl vtipkovania sedí, zrejme si sa v kine uchechtával každých pár minút, podobne ako my. Dvojka navyše funguje aj ako film s normálnym dejom (aj keď v prípade Deadpoola to o tom nikdy nebude), no a zabudnúť nemôžeme ani na najlepšiu potitulkovú scénu pod Slnkom.

2. Avengers: Infinity War (r. bratia Russovci)

V rebríčku 10 najlepších filmov roka 2018 ste sa nás pýtali, prečo sa tam nevošlo IW. Je to prosté. Film sa nám skutočne veľmi páčil a v porovnaní s inými marvelovkami išlo o obrovský skok dopredu, no aj tak to nestačilo na ostatné filmy v rebríčku. Rozhodne ho ale dokážeme oceniť v komiksovom rebríčku. 

Nebyť toho geniálne skvelého Spideyho od dvojice Lord/Miller, Thanos by to ako najlepší komiksový záporák od čias Ledgerovho Jokera vyhral na celej čiare. Snímka oplýva klasicky skvelým marveláckym humorom, dokonalou syntézou medzi jednotlivými hrdinami, niekoľkými vysnenými scénami všetkých geekov na svete a dokáže aj prekvapiť. Oceniť ju určite dokážu aj obyčajní diváci a my veríme, že s Endgame to ako dvoj-film dotiahnu na to najlepšie od Marvel Studios. 


1. Spider-Man: Into the Spider-Verse (r. B. Perischietti, P. Ramsey, R. Rothman)

Ak by sme robili aj rebríček najlepších animákov, Spider-Man by ho určite vyhral. Objavil sa aj v najlepších filmoch vôbec a spomínali sme aj v iných článkoch. Sony to jednoducho vyhralo na celej čiare a predviedlo nám, prečo vlastne milujeme Spider-Mana a jeho svet. Sme si však istí, že ak by tvorcovia pristúpili s takouto láskou aj k iným postavám, zožali by úspech. 

Spider-Man sršal náramne skvelým humorom, úžasnými easter eggmi, sympatickými postavami, originálnou animáciou, chytľavým soundtrackom a originálnym príbehom s pár prekvapeniami. Skutočne nie je dôvod, aby ho ignoroval ktorýkoľvek fanúšikov filmov, komiksov či zábavy ako takej. 

Bavili sme sa pri všetkých filmoch. Pri niektorých menej, pri niektorých viac, ale svoj účel splnili. Ak sa na niektoré však pozrieme triezvym a kritickým okom, veľmi ľahko zistíme, že neboli až také kvalitné, ako boli zábavné. Minimálne tá prvá päťka je však hodná tvojej pozornosti. 

Anketa:
Najlepší komiksový film roka 2018 je:
Spider-Man: Into the Spider-Verse
Avengers: Infinity War
Black Panther
Death of Superman
Deadpool 2
Ant-Man and the Wasp
Aquaman
Venom
Spider-Man: Into the Spider-Verse
10 %
82 Hlasov
Avengers: Infinity War
60 %
488 Hlasov
Black Panther
5 %
44 Hlasov
Death of Superman
1 %
5 Hlasov
Deadpool 2
9 %
71 Hlasov
Ant-Man and the Wasp
0 %
3 Hlasy
Aquaman
9 %
70 Hlasov
Venom
6 %
45 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia