Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. januára 2019, 9:21
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Čínsky tínedžer predal obličku na čiernom trhu, lebo si chcel kúpiť iPhone. Operácia mu zničila zdravie

TECH
Uložiť Uložené

Mladík z Číny doplatil na túžbu po novom smartfóne.

Jeden čínsky tínedžer dostal pred niekoľkými rokmi bizarný nápad. Veľmi túžil po novom iPhone, lenže nemal dostatok peňazí na smartfón, ktorý v tom čase stál niekoľko stoviek eur.

Pri prehľadávaní internetu so snahou zistiť, ako by mohol peniaze zarobiť, ho mal kontaktovať užívateľ, ktorý mu ponúkol niekoľko tisíc eur výmenou za obličku.

Číňan neváhal a vybral sa na výlet do vzdialenej provincie s cieľom nechať si vyoperovať obličku bez toho, aby čokoľvek povedal svojim rodičom. Operácia napokon prebehla, chlapec získal vytúžené peniaze a kúpil si iPhone aj iPad. Chvíľkové šťastie však rýchlo pominulo.


O príbehu 17-ročného tínedžera pred rokmi informovalo aj britské BBC, lenže situácia dnes už 25-ročného Číňana sa zhoršila. Operácia očividne neprebehla na korektnej úrovni, pretože chlapec podľa najnovších správ z Ázie prekonal zlyhanie niektorých orgánov a dodnes musí pravidelne chodiť na dialýzu.

Zákrok mali mať pod kontrolou dvaja chirurgovia a dvaja asistenti, pričom obličku samozrejme chlapcovi vybrali s úmyslom predať ju na čiernom trhu niekomu, kto za ňu zaplatí. Orgán sa mal údajne predať za viac ako 20-tisíc eur.

V roku 2012 našťastie skončilo viacero vinníkov vo väzení a chlapcova rodina po sťažnostiach získala finančnú kompenzáciu vo výške takmer 200-tisíc eur, ale zdraviu mu už peniaze nevrátia.

Domov
Zdieľať
Diskusia