Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. januára 2019, 14:11
Čas čítania 0:00
Jakub Hvozdovič

Je remake Levieho kráľa hraným filmom, alebo ide len o premakané počítačové triky a animáciu?

Je remake Levieho kráľa hraným filmom, alebo ide len o premakané počítačové triky a animáciu?
Zdroj: Disney
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Prichádzajúci Leví kráľ síce vyzerá nádherne, no je ťažké s istotou povedať, či ho môžeme označiť za hraný film.

Koncom novembra Disney vypustilo do sveta trailer pre svoj pripravovaný remake milovaného animáku Leví kráľ. Ukážka vyzerala nádherne a právom posadila na zadok množstvo skeptikov. Okolo projektu sa však vynorila pomerne veľká a zaujímavá diskusia. Disney nepriamo klasifikuje svoje prichádzajúce remaky ako live action (a teda hrané) filmy.


V prípade Aladina či Dumba je to úplne pochopiteľné. Už dlhé roky akceptujeme vizuálne efekty vytvorené počítačmi ako dôležitú súčasť súčasnej kinematografie. Všetky tieto filmy však v sebe obsahujú živý element, a to hercov. Nový Leví kráľ je však počnúc prostredím, končiac zvieratami produktom počítačovej techniky. Má teda právo nazývať sa hraným filmom? 

Je remake Levieho kráľa animákom, alebo hraným filmom?
Je remake Levieho kráľa animákom, alebo hraným filmom? Zdroj: Disney

Diskutujúci vo svojich argumentoch apelujú na to, že predchádzajúci Favreauov film, The Jungle Book, bol vytvorený rovnakým spôsobom, avšak hlavná postava Mowgliho, bola stvárnená skutočným hercom Neelom Sethim

Výrobný proces nového Levieho kráľa je z logických dôvodov stále zahalený rúškom tajomstva, no čo-to o ňom prezradil jeho oscarový VFX supervisor Rob Legato (Titanic, Hugo, Apollo 13). Ešte v roku 2017 sa sa zúčastnil konferencie National Association of Broadcasters, kde povedal, že: „Schopnosť niečo pretvoriť a pretvoriť to dôveryhodne, je budúcnosť kinematografie. Divák by si ani nemal uvedomovať, že na tvorbu filmu využívame počítače.“

Využijeme veľké množstvo nástrojov virtuálnej reality aby to vyzeralo, že sa nachádzate na klasickom filmovom pľaci. S headsetmi virtuálnej reality sa herci môžu napríklad pohybovať na scéne a vidieť ostatných hercov, stromy,... A keďže ste v 3D, zažívate realistický pocit z prostredia okolo vás."

Legato v tej dobe na otázku, či považuje The Jungle Book (za ktorý dostal Oscara) za animovaný film, odpovedal: „Nepovažujem ho za animák. Považujem ho jednoducho za film a proces akým sa vytváral, bol ten najlepší, aký sme mohli využiť. Počítačom sme pre režiséra Jona Favreaua vytvorili také podmienky, aby ho mohol natočiť ako hraný film.“ 

The Jungle Book bol skutočne celý natočený pred modrým plátnom, s výnimkou herca a niekoľkých rekvizít, na ktorých sa nachádzal. V prípade Levieho kráľa však absentuje aj to.

Celej diskusii príliš nepomáhajú ani náležitosti určené Akadémiou filmových vied a umení (Akadémia udeľujúca Oscary). Tá okrem základného definičného vymedzenia určuje aj zaujímavý dodatok. „Ak je film vytváraný vo vizuálnom štýle, ktorý je možné si zameniť s live action, tvorcovia filmu musia predložiť informácie o tom, ako a prečo je film v podstatne výsledkom animácie, skôr než live action.“

Jasno v tom majú napríklad aj niekoľkí ľudia z brandže, ako Rich Moore (režisér Wreck-It Ralph), Latifa Ouaou (výkonná producentka tohtoročného Grincha) či Peter Ramsey  (režisér Spider-Man: Into the Spider-Verse). Tí sa témy dotkli v spoločnom rozhovore s THR, kde sa jednohlasne zhodli, že The Jungle Book považujú za animovaný film a rovnako na tom bude aj Leví kráľ.

Iní zase tvrdia, že celá diskusia je založená na sémantickom základe. Na propagačných materiáloch by predsa len znelo lepšie slovné spojenie live action (hraný film) ako photorealistic animation (fotorealistická animácia). 

My sme sa na názor opýtali aj oscarového Slováka z brandže Vladimíra Valoviča (naše rozhovory si môžeš prečítať po kliknutí sem a sem), ktorý okrem iného pracoval na špeciálnych efektoch napríklad pre Justice League či Guardians of the Galaxy.

„Ja osobne si myslím, že oni za live action považujú filmy, ktoré pôsobia reálne (vyzerajú akoby z reálneho života). Zvyčajne to boli v minulosti samozrejme hrané filmy, ale dnes sa dostávame do fázy, kde realistický hraný film už môže byť aj počítačovo generovaný.

Je to v princípe to isté, čo bolo The Jungle Book s výnimkou jedného herca. Inak je to to isté... Neviem si úplne predstaviť, ako by mohol vyzerať film, ktorý by bol natočený v realite ako The Lion King. 


V princípe platí, že pri live action potrebujete, aby natáčaní, robili presne to, čo sa od nich očakáva. Preto všetko čo vyžaduje náročnú prácu so zvieratami, sa dnes už nahradzuje CGI, keďže už na to máme technológie a pri dostatku času sa to dá urobiť pekne.

Vždy tam ale pri rozprávke bude istá známka štylizácie, keďže je to rozprávka s rozprávajúcimi zvieratami, a tak to je správne. Ja osobne si myslím, že je to len hranie sa so slovíčkami či live action, alebo photorealistic animation.


Mám pocit, že taká kategória zatiaľ ani nebola a nie som si istý, ale Lion King je možno úplne prvý film, ktorý je full CGI, ale pôsobí reálne. Doteraz sa to myslím nepodarilo. Zemeckisov Beowulf, niektorí tiež nazývajú live action a je full CGI, ale ani z ďaleka sa nepriblížil realite ako The Lion King, keďže má oveľa skorší dátum vzniku.“

 

Je remake Levieho kráľa animákom, alebo hraným filmom?
Je remake Levieho kráľa animákom, alebo hraným filmom? Zdroj: Disney

Keďže na remaku pracujú aj ľudia zo štúdia okolo opýtaného Vlada Valoviča, pri udržaní všetkých informácii v tajnosti, sa mu podarilo aspoň trochu rozvíriť vlny. „Lion King bude veľká pecka. Ľudia z toho zatiaľ ešte nič dokopy nevideli. To čo príde bude naozaj super a je to jeden z najhorúcejších kandidátov na Oscara.“

Zdá sa, že táto diskusia skutočne vzniká a padá iba na vlastných preferenciách. Faktom je, že Leví kráľ je kompletne počítačovo animovaným filmom, no pri jeho tvorbe sa použijú postupy (rovnako ako pri The Jungle Book), ktoré sa využívajú pri klasických hraných filmoch. 

Vo filme však nefigurujú žiadni herci, "reálne" zábery prostredia či živé zvieratá. Aj tak však prichádza s prelomovou fotorealistickou animáciou, aká tu ešte nebola a jej cieľom je priamo pretvoriť reálne scenérie.

Čo si teda myslíš ty? Považuješ remake Levieho kráľa (a v konečnom dôsledku aj The Jungle Book) za animáky či za hrané filmy? Svoj názor vyjadri v ankete a samozrejme aj v diskusii pod článkom.

Anketa:
Je remake Levieho kráľa animákom či live action filmom?
Animák
Live Action
Táto kategória by si zaslúžila vlastný názov
Animák
32 %
69 Hlasov
Live Action
16 %
35 Hlasov
Táto kategória by si zaslúžila vlastný názov
52 %
112 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia