Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. januára 2019, 10:32
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Ľudovít Štúr, Marika Gombitová či Peťo Sagan. Kto zvíťazí v šou Najväčší Slovák?

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Známy koncept televízie BBC sa konečne dostáva aj na Slovensko. Koho si obyvatelia krajiny vyberú za najdôležitejšiu osobnosť histórie?

Televízia sa síce stále teší veľkej popularite, no prilákať diváka na skutočne hodnotný obsah jej robí čoraz väčší problém. Aj preto prichádza na rad rozhodnutie nakupovať licencie zahraničných formátov. Presne takým je aj nová šou Najväčší Slovák, v rámci ktorej si budú obyvatelia vyberať najdôležitejšiu osobnosť histórie svojej krajiny. 

Tento koncept pochádza z BBC a za posledné dve dekády už obletel 24 štátov po celom svete vrátane susedného Česka. Okolo programu sa už stihla vytvoriť aj negatívna reklama, keď sa autori rozhodli do upútavky zapojiť príbeh Jozefa Tisa, ktorý mal pôvodne tiež súťažiť o titul najväčšieho Slováka. 

Keďže však ide o vlastizradcu a človeka s temnou minulosťou, tlak verejnosti a telefónnych operátorov odmietajúcich sprostredkovať hlasovanie za človeka popraveného za zločiny proti ľudskosti nakoniec zabral

najvacsi slovak
najvacsi slovak Zdroj: TASR/J.Kotian

Podľa pravidiel prebiehala do konca roka nominačná fáza, v rámci ktorej mala verejnosť možnosť hlasovať za ľubovoľnú slovenskú osobnosť. Samozrejme, s výnimkou právoplatne odsúdených vojnových zločincov. Na Nový rok, teda 1. januára 2019, spoznali diváci RTVS počas oficiálneho galavečera prvú stovku osobností, pričom najdôležitejších je TOP 10:

Milan Rastislav Štefánik

Gustáv Husák

Alexander Dubček

Juraj Jánošík

Ľudovít Štúr

Andrej Hlinka

Peter Sagan

Marika Gombitová 
Cyril a Metod
Anton Srholec

Práve za tie bude totiž môcť verejnosť do 1. mája 2019 hlasovať. Túto fázu bude sprevádzať desiatka večerov od 20. februára do 24. apríla, počas ktorých bude postupne veľmi podrobne predstavená každá z nominovaných osobností. Tie zároveň dostanú obhajcu z radov verejne známych ľudí z rôznych oblastí.

V nominačnej fáze hlasovalo približne 24-tisíc ľudí a do stovky najlepších sa dostal napríklad aj zavraždený novinár Kuciak, ktorého hlasujúci umiestnili na 13. miesto. Medzi najbizarnejšie nominácie patrí napríklad Mečiar, Babiš, Adela Vinczeová, Andrej Danko alebo Róbert Fico.

Viac sa už dozvieme počas kalendárneho roka, no zatiaľ si môžeš za najlepšieho Slováka zahlasovať v našej ankete. Do komentárov nám nezabudni napísať, koho a prečo si vybral. 

Anketa:
Kto by podľa teba mal získať titul Najväčší Slovák?
Milan Rastislav Štefánik
Gustáv Husák
Alexander Dubček
Juraj Jánošík
Ľudovít Štúr
Andrej Hlinka
Peter Sagan
Marika Gombitová
Cyril a Metod
Anton Srholec
Milan Rastislav Štefánik
38 %
1172 Hlasov
Gustáv Husák
0 %
11 Hlasov
Alexander Dubček
7 %
201 Hlasov
Juraj Jánošík
7 %
230 Hlasov
Ľudovít Štúr
26 %
807 Hlasov
Andrej Hlinka
2 %
57 Hlasov
Peter Sagan
13 %
400 Hlasov
Marika Gombitová
3 %
88 Hlasov
Cyril a Metod
2 %
58 Hlasov
Anton Srholec
2 %
56 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia