Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. decembra 2018, 19:55
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Podľa pravidiel mal byť zápas Marpa a Rytmusa ukončený po treťom knockdowne. Aký je názor odborníkov?

ŠPORT DANIELA NÍZLOVÁ RYTMUS
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Boli porušené pravidlá Českej boxerskej asociácie? Oslovili sme organizáciu XFN a dvoch známych rozhodcov, ktorých sme sa opýtali, čo si o tejto nezvyčajnej situácii myslia.

Boxerský zápas Rytmusa a Marpa podľa očakávaní otriasol Českom aj Slovenskom a v konečnom dôsledku sa mu podarilo rozšíriť bojové športy aj domácností, kam by sa inak nikdy nedostali. Súboj známych raperov vo svojich krajinách mal víťaznú príchuť pre mladšieho a skúsenejšieho bojovníka Marpa, ktorému však nevyšlo predsavzatie ukončiť zápas do piateho kola. 

Viac ako 17-tisíc fanúšikov v pražskej O2 arene a desaťtisíce divákov živého prenosu boli svedkami atraktívneho duelu plného zaujímavých športových momentov. A teraz, keď už je po všetkom, sa vynára množstvo sviatočných rozhodcov a odborníkov na všetko. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa @rytmusking,

Suverénne najdiskutovanejšou témou je to, či sa rozhodca riadil pravidlami, keď aj po treťom Rytmusovom knockdowne v druhom kole dovolil, aby zápas pokračoval ďalej. Fanúšikovia v tom, pochopiteľne, majú jasno, keďže v prvom rade chceli vidieť šou.

Ako sme mohli vidieť počas zápasu, prekvapený bol aj samotný Marpo, ktorý po treťom tvrdom údere po zložení Rytmusa na kolená automaticky vypľul chránič na zuby a zápas považoval za ukončený. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa O2 arena (@o2arenapraha),

Čo si však o tejto problematike myslia profesionáli v odbore bojových športov? Rozhodli sme sa preto osloviť nielen samotnú organizáciu XFN, pod ktorej záštitou celý večer prebiehal, ale aj rozhodcov, pričom sme o vyjadrenie poprosili tých najpovolanejších. 

Zároveň ešte dávame od pozornosti aj oficiálne technické pravidlá od Českej boxerskej asociácie platné od 26. apríla 2017:

Bod 9.6.1.: V jednom kole môže byť boxer počítaný do 8 maximálne trikrát

Bod 9.6.2.: Není stanoven žádný limit počítání celkem v zápase 

Jakub Muller je rozhodca v boxe a MMA , ktorý vyhral ocenenie rozhodca roka v Česku. Jeho názor na celú situáciu je skoro jednoznačný:

V amatérskom boxe platia tri počítania RSC (pozn. red. ukončenia zápasu rozhodcom). U profi je to tak 50:50. Podľa toho, pod ktorou asociáciou to je a na koľko je to kôl. Aj napriek tomu, že je pravidlo no 3 knockdown rule, tak po treťom počítaní sa púšťa ďalej len výnimočne. Napríklad v zápase Marquez vs. Pacquiao bol Marquez 3-krát počítaný v kole tiež hneď niekedy od štartu a nakoniec to bola remíza.

Ale sú to top borci. Počítať začiatočníka 3-krát v kole a pustiť ho ďalej sa mi zdá veľmi kontroverzné. Ešte naviac, keď šiel na zem po štvrtýkrát. A aj keď to rozhodca vyhodnotil ako slip, teda podkĺznutie, podľa mňa to bolo ešte v dôsledku tých úderov, ktoré inkasoval. Podľa mňa to malo byť TKO.“ 


Jakub Muller, český rozhodca roka

Podľa pravidiel mal byť zápas Marpa a Rytmusa ukončený po treťom knockdowne. Aký je názor odborníkov?
Zdroj: Svet MMA
Roland Čambal je aktívny MMA fighter, ktorý od aktuálneho roku pôsobí pod organizáciou XFN aj ako rozhodca boxerských zápasov. Podľa jeho slov záleží na rozhodnutí asociácie a ide skôr o vec dohody:

„Keď pískam v boxerských zápasoch, tak po troch knockdownoch v kole by som to po poslednom počítaní ukončil, aj keď viem, že niektoré organizácie to majú inak a nezáleží na počte zostrelení. Tým pádom neviem, či sa stala chyba pri dohadovaní pravidiel, ale bolo evidentné, že boli prekvapení všetci a najviac Marpo, ktorý oslavoval predčasne.“  

 

Ronald Čambal, fighter a rozhodca 

Podľa pravidiel mal byť zápas Marpa a Rytmusa ukončený po treťom knockdowne. Aký je názor odborníkov?
Zdroj: instagram.com/ronald_cambal

Na záver ešte oficiálne vyjadrenie od promotéra akcie Petra Karesa, ktorý sa zastal ringového rozhodcu Pavla Hyneka a pridal aj svoje jasné odôvodnenie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia