Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
23. decembra 2018, 21:47
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Bratislavské internáty na Mlynoch začnú rekonštruovať. Na stavebné práce sa minie cez 14 miliónov eur

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Študenti sa budú musieť prispôsobiť.

Vysokoškolské mesto Ľudovíta Štúra väčšina z nás pozná ako Mlyny. Ak si tam žil, určite sa ti časy strávené na Mlynoch navždy zapísali do pamäti, pretože veľká časť z nich nespĺňa podmienky, v ktorých by v roku 2018 mali byť ubytovaní študenti.

Aj preto sa slovenská vláda pred dvomi rokmi rozhodla, že rekonštrukcia nielen Mlynov, ale slovenských internátov vo všeobecnosti sa stane novou prioritou a vyčlenila 20 miliónov eur na súčasný rok, zatiaľ čo 30 miliónov eur poputuje školám v rokoch 2019 a 2020.

Aj keď si to na Mlynoch nemal ako postrehnúť, 20 miliónov určených na rekonštrukciu v tomto roku bolo úspešne vyčerpaných len 20 percent, ale niektoré školy už svoje financie minuli.

V Bratislave sa viac než 600-tisíc eur investovali do internátov STU Mladá Garda, pričom samotná univerzita získala z celkového balíka 8,6 milióna. Na druhej strane, väčšinu bratislavských študentov Univerzity Komenského bude zrejme zaujímať, ako vyzerajú plány školy s internátmi na Mlynoch.

Bratislavské internáty na Mlynoch začnú rekonštruovať. Na stavebné práce sa minie cez 14 miliónov eur
Zdroj: Martin Ligas

Ako informoval Trend, rekonštrukcia by sa tam mala začať už budúci rok. Univerzita Komenského získala z finančného balíka sumu 14,3 milióna eur, a tak ju celú vrazí do opravy jednej budovy internátu Ľudovíta Štúra, ktorý zrejme poznáš skôr pod familiárnym názvom Šturák.

Internát sa skladá z dvoch budov a so svojou kapacitou takmer 1400 študentov nemá vo veľkosti na Slovensku žiadnu konkurenciu.

Situácia sa však v roku 2019 skomplikuje pre časť ubytovaných študentov, pretože v januári by malo začať verejné obstarávanie. Po jeho úspešnom vyhodnotení budú musieť budovu internátu vypratať ubytovaní študenti pred začiatkom letných prázdnin a rekonštrukčné práce odštartujú pravdepodobne až po lete.

Medzitým treba budovu pripraviť na opravu, takže univerzita očakáva, že rekonštrukcia potrvá približne 18 mesiacov až dva roky.

Domov
Zdieľať
Diskusia