Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. decembra 2018, 14:29
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Sonda ukázala Slnko tak, ako sme ho ešte nikdy predtým nevideli

TECH SLNKO VESMÍR
Uložiť Uložené

Pohľad, ktorý voľným okom nikdy neuvidíš.

Sprevádza nás od narodenia až po smrť. Máme ho radi, aj nenávidíme. Slnko ako najbližšia hviezda k našim hlavám je jednou zo základných podmienok života na Zemi. Ako bežní smrteľníci ho vždy vidíme len periférne, pretože je nemožné sa na neho pozerať priamo a voľným okom. Našťastie tu máme moderné technológie a starú dobrú NASA.

Ako sme dávnejšie informovali, vedci vyslali smerom do stredu našej slnečnej sústavy sondu Parker Solar Probe, ktorá si momentálne drží úctyhodné prvenstvo. Ako prvé ľuďmi vytvorené zariadenie sa dostala k Slnku tak blízko, ako žiadne iné pred ňou. Jej misia začína prinášať prvé ovocie. Na Zem dorazili dáta a informácie plné očakávaných noviniek.

Laickú verejnosť vždy najviac zaujímajú najrôznejšie fotografie a zábery. Jeden z nich nám najnovšie ponúka aj Parker Solar Probe. Podarilo sa jej odfotiť Slnko z veľkej blízky. Na čo sa to teda pozeráš? Nižšie môžeš vidieť korónu, plazmovú časť slnečnej atmosféry, ktorá je veľmi teplá. Do očí ti udrie aj žiarivá bodka v strednej časti záberu. Ide o Merkúr. Zo všetkých planét slnečnej sústavy sa práve on nachádza k Slnku najbližšie.

xx
xx Zdroj: NASA/Naval Research Laboratory/Parker Solar Probe

Vedci očakávajú, že môže dôjsť k objavu nových vecí, o ktorých ľudstvo doposiaľ nevedelo. Prítomnosť sondy v takej blízkosti k Slnku umožňuje objaviť neznáme fenomény.

Domov
Zdieľať
Diskusia