Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. novembra 2018, 15:04
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Rockstar Games predalo už 100 miliónov kusov GTA V. Lepšie sú na tom v histórii už len dva tituly

TECH GTA V
Uložiť Uložené

Najväčšia AAA hra histórie, ktorú už zrejme nič neprekoná.

Bolo to len otázkou času. Všetci si boli vedomí, že sa najväčšia AAA hra histórie pomaličky šplhá k tomuto číslu. Take-Two ale teraz oficiálne oznámilo, že do obchodov poslali už viac ako 100 miliónov kópií Grand Theft Auto V! Vzhľadom na blížiaci sa Black Friday sa behom pár dní/týždňov dostane viac ako 100 melónov aj priamo k hráčom.

Ako je to možné? Rockstar totiž zvolilo geniálny plán, s ktorým pravdepodobne bude žať úspech aj v ďalších rokoch. Vydať veľkú hru na current gen konzoly, o rok na to na PC a následne poslať medzi hráčov aj next-gen port. GTA V tak dostalo hneď tri verzie a silno sa špekuluje, či sa nejakým zázrakom nepodarí titul portnúť aj na Switch. Nepochybne by sa tam krásne predával. Ďalšie GTA na konzolu od Nintenda už určite kvôli hardwarovým nárokom nedostanú.

Predajom pomohol aj šialený hype pred, počas a po launchi. Nehovoriac o nepopierateľnej kvalite singleplayeru. A potom je tu taká drobnosť menom Online. Multiplayer mód firme vygeneroval už stovky miliónov dolárov a Rockstar preň vydáva nový obsah takmer nepretržite. Nikto si netrúfal povedať, že bude až taký úspešný a tak dlho podporovaný.  Kvôli jeho úspechu sa zrušili aj plánované singleplayerové DLCs. 

Je to jednoduché. Kúpiš si Xbox alebo PS4 a jednoducho k tomu ide aj GTA V. Dnes je len veľmi málo hráčov, ktorí si hru nezaobstarali alebo aspoň neskúsili. Bolo by zaujímavé vedieť, koľko hráčov už hru zaplo, keďže bazárovky sa do predaných kópií, samozrejme, nerátajú. GTA V sa bude šialene predávať ešte pár rokov. Nakoniec, aj 5 rokov po vydaní sa každý týždeň/mesiac objavuje v rebríčku 10 najpredávanejších hier, väčšinou v prvej päťke. 

Myslíme, že môžeme bez obáv tvrdiť, že podobný úspech už nedosiahne žiadna iná hra. Možno sa to podarí prekonať s GTA VI, ktoré príde až na budúci generáciu konzol (Rockstar sa nemá kam ponáhľať a navyše im vývoj hier trvá sakramentsky dlho).

Rockstar Games predalo už 100 miliónov kusov GTA V. Lepšie sú na tom v histórii už len dva tituly

Museli by ale zopakovať podobný marketingový model, čo bude nesmierne náročné. GTA V je jednoducho legenda, kráľ videohier a nič na tom nemení ani fakt, že je stále „len“ 3. najpredávanejšou hrou.

Na prvom mieste je Tetris (musíme ale rátať všetky možné verzie a druhy tejto hry), no a na druhej priečke svieti Minecraft so 150 miliónmi predaných kusov. Samozrejme, v tomto prípade pomohli aj verzie pre Switch, mobily, tablety a podobne. Aj tak ale ide o neuveriteľne šialenú sumu. Bude zaujímavé sledovať, kde sa až čísla GTA V zastavia. V konečnom dôsledku môže prekonať aj predaje samotnej konzoly PS4. 

GTA V je fenomén aj v rámci vlastnej série. S doterajším úspechom má väčšie predaje než GTA III, Vice City, San Andreas a GTA IV dokopy. Celá hlavná 3D séria sa tak môže len potichučky prizerať. A zatiaľ čo sa tu o tom bavíme, GTA V sa predáva aj naďalej a zase raz bude v rebríčku najpredávanejších hier posledného mesiaca. 

Odporúčané
GTA V vyšlo presne pred 10 rokmi. Ako v Rockstare vytvorili také majstrovské dielo a prečo nikdy nevyšlo príbehové DLC? GTA V vyšlo presne pred 10 rokmi. Ako v Rockstare vytvorili také majstrovské dielo a prečo nikdy nevyšlo príbehové DLC? 17. septembra 2023, 10:00

Na záver tu ešte máme správu, že Red Dead Redemption 2 sa do obchodov vyexpedovalo 17 miliónov kusov. Behom 8 dní sa tak predalo o približne 2 milióny viac než v prípade prvého dielu počas 8 rokov. S príchodom Online budú tieto čísla ešte rásť a hoci hra nedosiahne úspech GTA V, pôjde o ďalšiu továreň na peniaze a enormný videoherný jav. A celkom zaslúžene, ako sa dočítaš v našej recenzii. 

V nej síce všeličo vývojárom vyčítame, ale zároveň oslavujeme kvality hry. Ak máš rád westernové prostredie a vynikajúco navrhnuté open worldy, nemáš o čom premýšľať. Navyše tu je skvelý príbeh so špičkovo napísanými postavami a záver, ktorý tvoje oči nenechá suché. Meno Arthur Morgan sa zapíše do dejín a rovnako ako v mojom prípade, aj u mnohých iných pôjde o jednu z najlepších videoherných postáv vôbec. 

Rockstar Games predalo už 100 miliónov kusov GTA V. Lepšie sú na tom v histórii už len dva tituly
Zdroj: AMC
Domov
Zdieľať
Diskusia