Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. novembra 2018, 17:09
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Bill Gates rečnil s nádobou plnou ľudských výkalov. Chce zrevolucionizovať spôsob, akým fungujú naše záchody

TECH BILL GATES
Uložiť Uložené

Miliardár strávil roky analyzovaním systému toaliet.

Bill Gates vo svojom živote rozdal už desiatky miliárd dolárov na charitatívne účely. Už v roku 2011 pomocou svojej nadácie Bill and Melinda Gates Foundation vymyslel projekt Reinvent the Toilet Challenge, prostredníctvom ktorého mali odborníci z celého sveta šancu získať peniaze na vytvorenie toalety novej generácie.

Do projektu investoval 200 miliónov dolárov, pričom výsledkom mal byť dizajn záchoda, ktorý nebude musieť byť na používanie pripojený k štandardnej kanalizácii.

Bill Gates rečnil s nádobou plnou ľudských výkalov. Chce zrevolucionizovať spôsob, akým fungujú naše záchody
Zdroj: TASR/AP

Štatistiky poukazujú na to, že každý rok po svete zomrie viac ako 500-tisíc detí vo veku do 5 rokov na nedostatočnú hygienu. Gates si preto už dávnejšie uvedomil, že by mohol svetu pomôcť. Bill v Číne zorganizoval Reinvent Toilet Expo, kde pred podnikateľmi a odborníkmi predstavil doterajší progres v tejto oblasti.

Pri rečnení si pomáhal aj nádobou plnou ľudských výkalov. Každá podobná nádoba obsahuje nespočetné miliardy potenciálne nebezpečných vírusov, baktérií aj organizmov, ktoré dokážu človeku spôsobiť vážne zdravotné problémy.

Odporúčané
10 osobností a ich postoj ku koronavírusu 10 osobností a ich postoj ku koronavírusu 24. októbra 2020, 12:00

Vo svete používa len 39 percent všetkých ľudí zdravotne nezávadnú a bezpečnú toaletu, pričom svet ochorenia spôsobené zlou hygienou ročne stoja cez 223 miliárd dolárov.

Bill Gates rečnil s nádobou plnou ľudských výkalov. Chce zrevolucionizovať spôsob, akým fungujú naše záchody
Zdroj: TASR/AP

Nové revolučné dizajny toaliet dnes už Bill Gates testuje vo viacerých regiónoch Ázie a Afriky. Jeden z nich funguje tak, že z výkalov extrahuje čistú vodu a opätovne ju využíva na budúce splachovanie.

Iný dizajn zase cez špeciálny filter odstraňuje z výkalov baktérie, funguje na solárnu energiu a vieš ho pripojiť k akejkoľvek toalete.

Do tretice vymysleli odborníci z Cranfield University toaletu, ktorá filtruje zápach, extrahuje z výkalov čistú vodu a zároveň spaľuje samotné exkrementy, ktoré sa vďaka tomu premieňajú na popol a energiu  

Domov
Zdieľať
Diskusia