Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. novembra 2018, 10:04
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Harvardskí vedci tvrdia, že ľudstvo možno spozorovalo výtvor mimozemskej civilizácie

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Znie to šialene, no s podobným záverom prišli relevantní vedci z Harvardu.

Čudesné meno a nejasný pôvod. Aj tak by sa dalo charakterizovať teleso Oumuamua. Priletelo doslova odnikadiaľ a získalo si veľkú pozornosť svetových vedcov i médií. Ak ho chceli skúmať o čosi podrobnejšie, potrebovali tak učiniť veľmi rýchlo, pretože sa za pomerne krátky čas vplyvom gravitácie Slnka odklonilo opäť kamsi do stratena. A tak využili jedinečnú príležitosť a nastražili všetky dôležité zariadenia.

Zároveň išlo o prvý objekt, ktorý sa k nám dostal z prostredia mimo slnečnej sústavy. Konkrétne z medzihviezdneho priestoru. Medzičasom dostal aj smiešne veľa označení. Bol považovaný za kométu, asteroid, planétku či mimozemskú sondu. Preto, ako si budete o ňom spätne čítať články po internete, tak sa nečudujte, že raz sa píše tak, raz onak.

Harvardskí vedci tvrdia, že ľudstvo možno spozorovalo výtvor mimozemskej civilizácie
Zdroj: wikipedia.org

Prvým zdrojom, po ktorom bežný laik siahne, je práve Wikipédia. A už tu môže naraziť na prvotný rozkol. Napríklad na českej verzii stránky je Oumuamua definovaný ako kométa, na anglickej zasa ako hyperbolický asteroid. Čo je však nemenné, sú konkrétne fakty. Jeho priemer by mal byť okolo 400 metrov. Oficiálne by teda malo ísť o kométu.

Tomuto tvrdeniu však odporuje štúdia od Shmuela Bialyho a Abrahama Loeba zo svetoznámej Harvardskej univerzity (konkrétne z centra pre astrofyziku). Obaja tvrdia, že Oumuamua nie je kométou. Samozrejme, svoju definitívu si nevycucali len tak z prsta a výsledný názor podporujú, pre bežného človeka komplikovanými, matematickými výpočtami.

Jednak už na prvý pohľad nesedí tvar. Objekt je netradičné podlhovastý. Ak by však aj napriek tomu išlo o kométu, nevyvrátiteľné dôkazy by mali vedeckí pozorovatelia získať počas doby jej priblíženia k Slnku. Z pozorovaní vyplynulo, že telesu chýbala veľmi dôležitá vec v jej súčasnej klasifikácii, a to chvost. Neobjavil sa ani v blízkosti hviezdy, čo sa nestáva.

Záhadný objekt je na obrázku nižšie v podobe malej oranžovej bodky. Pohyboval sa rýchlosťou 26 kilometrov za sekundu:

Harvardskí vedci tvrdia, že ľudstvo možno spozorovalo výtvor mimozemskej civilizácie
Zdroj: www.ing.iac.es

Zároveň chýbala aj rotácia a uvoľňovanie plynov. A tak začali rátať a špekulovať, že čo to vlastne okolo Zeme preletelo. Ich záverom je, že ako veľmi pravdepodobné sa javia 2 až konšpiračne znejúce možnosti. Prvou z nich je, že Oumuamua je pozostatkom nám neznámej mimozemskej civilizácie. Môže byť jednoducho zabudnutým, nefunkčným, strateným či zbytočným kúskom technológie, ktorý blúdi vesmírom.

Ako druhý záver uviedli, že nevylučujú možnosť funkčnej mimozemskej družice či sondy. S jej dokonalým tvarom mohlo ísť o zámerne vyslanú kozmickú loď. Navyše, keď začala smerovať preč od Slnka, tak ešte zrýchlila. Žeby prišla zozbierať nejaké informácie alebo len systematicky postupuje od jednej hviezdy ku druhej? Plní nejaký účel zadaný cudzími inteligentnými bytosťami?

Bohužiaľ, každou sekundou sa od nás nenávratne vzďaľuje a do konca vekov sa nikdy nedozvieme, o čo presne išlo. Dlho tak pôjde o jednu z najväčších záhad moderných časov.

Anketa:
Čo si myslíš ty?
Išlo o prirodzený objekt
Išlo o výtvor cudzej civilizácie
Išlo o prirodzený objekt
32 %
637 Hlasov
Išlo o výtvor cudzej civilizácie
68 %
1367 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia