Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. októbra 2018, 13:18
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

V obchodoch by ti za plastovú fľašu mohli vrátiť až 0,25 €. Slovensko sa možno zaradí medzi najekologickejšie krajiny

ZAUJÍMAVOSTI RECYKLÁCIA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Téma zálohovania plastových fliaš sa v našej krajine posúva dopredu.

Ešte v priebehu leta sme ťa informovali o tom, že minister životného prostredia Lászlo Sólymos začal diskutovať o zavedení zálohovania plastových fliaš na Slovensku. Minister pre portál Euractiv nedávno prezradil ďalšie dôležité informácie.

Sólymos povedal, že na ministerstve pracujú na nastavení systému, ktorý sa má inšpirovať krajinami, kde je podobný program už dávno zavedený. Medzi tieto krajiny patrí Island, Fínsko, Švédsko, Nórsko, Dánsko, Nemecko, Litva, Chorvátsko, Estónsko a Srbsko.

V obchodoch by ti za plastovú fľašu mohli vrátiť až 0,25 €. Slovensko sa možno zaradí medzi najekologickejšie krajiny
Zdroj: flickr.com

Ako túto zmenu vnímajú Slováci? Podľa ankety Inštitútu enviromentálnej politiky (IEP) je ich odozva viac než pozitívna. Za podporu zavedenia zálohovania sa vyslovilo až 95% hlasujúcich, ktorých malo byť dokopy viac než 4 000. Cena za plastovú fľašu by sa mohla v konečnom dôsledku pohybovať medzi sumou 0,20 až 0,25 €.

Slovenský trh má obsiahnuť 1,1 miliardy fliaš, z ktorých ale úspešne zrecykluje len 60 %. Európska komisia však po členských štátoch žiada, aby do roku 2025 zabezpečili recyklovanie na úrovni 90 %.

Domov
Zdieľať
Diskusia