Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. septembra 2018, 16:20
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Elon Musk musí zaplatiť 20 miliónov dolárov a stratí pozíciu šéfa predstavenstva za inkriminovaný tweet

TECH ELON MUSK
Uložiť Uložené

Miliardár sa pri pridávaní príspevku na Twitter prerátal.

Miliardár Elon Musk sa prerátal. Nedávno sme ťa informovali o tom, že Musk čelí žalobe zo strany Amerického úradu pre cenné papiere a burzy (SEC), ale v tom čase miliardár odmietal svoju vinu a žalobu považoval za zbytočnú.

Napriek tomu sa s úradom v pozadí veľmi rýchlo dohodol a súhlasil, že on aj samotná automobilka Tesla zaplatia po 20 miliónov dolárov poškodeným akcionárom.

Musk sa dostal do problémov po tom, čo na začiatku augusta zverejnil tweet o svojich plánoch premeniť Teslu na súkromnú spoločnosť, pričom vraj zabezpečil odkupnú cenu akcií vo výške 420 dolárov.

Elon Musk musí zaplatiť 20 miliónov dolárov a stratí pozíciu šéfa predstavenstva za inkriminovaný tweet
Zdroj: TASR/AP

Ako sa neskôr ukázalo, Musk nemal nič zabezpečené a dokonca zaokrúhlil cenu na 420 dolárov, pretože zistil, aký význam má číslo v marihuanovej kultúre a chcel pobaviť svoju priateľku.

Obvinenie z podvodu Muska rýchlo vrátilo do reality. Okrem 40 miliónovej pokuty sa bude musieť vzdať aj postu šéfa predstavenstva, a tak túto pozíciu nebude môcť vykonávať minimálne najbližšie tri roky. Na jeho miesto dokonca musí nastúpiť nezávislý šéf.

Odporúčané
Prečo sa mocní boja AI? Pauzu vo vývoji technológií žiadajú Elon Musk aj spoluzakladateľ Applu Prečo sa mocní boja AI? Pauzu vo vývoji technológií žiadajú Elon Musk aj spoluzakladateľ Applu 13. apríla 2023, 16:30

Našťastie mu úrad umožnil pokračovať ako generálny riaditeľ. Keby mu SEC zakázalo prístup ku Tesle, Musk by musel svoj život obrátiť naruby. Dohoda však neobsahuje žiadnu klauzulu o tom, že by Musk pochybil či priznal vinu.

V rámci trestu bude Tesla prinútená najať dvoch nezávislých členov predstavenstva a lepšie kontrolovať pomery v rámci firmy, aby už nikdy nedošlo ku podobnej situácii, že sa človek na Muskovej pozícii rozhodne náhle zverejniť zavádzajúce informácie a zmanipulovať tak trh. Trest musí napokon potvrdiť súd.

Domov
Zdieľať
Diskusia