Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. septembra 2018, 16:59
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Taxify znovu porazilo taxikárov na súde a zostáva na Slovensku. Nádejne vyzerá aj návrat Uberu späť na naše cesty

TECH
Uložiť Uložené

Obľúbené taxi aplikácie majú pred sebou ružovú budúcnosť.

V marci tohto roku zostali tisíce Bratislavčanov smutné. Okresný súd Bratislava I vtedy nariadil službe Uber, aby ukončila svoje pôsobenie na našom trhu, pretože porušovala zákon o cestnej doprave, a tak sme sa museli s taxi aplikáciou rozlúčiť.

Už počas existencie Uberu vstúpila na slovenský trh aj estónska aplikácia Taxify, ktorá v očiach bežného používateľa funguje rovnako ako Uber, ale funguje v bratislavských uliciach dodnes.

Krajský súd pritom už po tretí raz potvrdil, že Taxify na slovenskom trhu funguje legálne a taxikári zo združenia OZKT museli z pojednávania odísť s dlhým nosom.

Taxikári sa snažili aplikácie Uber a Taxify zrušiť pomocou súdneho rozhodnutia súbežne, lenže Taxify pred súdom prezentovalo bližšie nešpecifikované argumenty, pomocou ktorých dokázalo tlaku taxikárov odolať.

Prvé súdne podanie od taxikárskeho združenia OZKT bolo na súd doručené vo februári a onedlho zamietnuté, avšak taxikári bojovali aj naďalej. V apríli požadovalo od súdu, aby zamedzilo prevádzkovanie taxislužby estónskej firmy stojacej za Taxify, po čom súd zistil, že podanie sa od prvého nelíši a znovu ho zamietlo.

Napokon sa taxikári odvolali až na spomínaný krajský súd, kde opäť raz nepochodili. Súd rozhodol, že Taxify nemôže nariadiť, aby prestalo prevádzkovať taxislužbu, pretože žiadnu taxislužbu v skutočnosti neprevádzkuje. Nevedno, čím dokázali právnici argumentovať, ale očividne to zafungovalo.

Výbornou správou pre fanúšikov zdieľanej ekonomiky je aj fakt, že vláda dnes schválila novelu zákona o cestnej doprave. Ako informoval portál Živé.sk, služby ako Uber a Taxify budú po novom definované ako dispečing.

Na jazdenie pre digitálne taxislužby bude vodičom postačovať vodičák, doklad od auta a koncesia alebo preukaz vodiča. Zaujímavosťou zostáva, že novela bude vyžadovať, aby bolo akékoľvek auto spadajúce do tejto definície označené nápisom taxi.

Cestujúci zároveň bude vedieť presnú cenu svojej jazdy pred jej začatím, čo dokonca Uber začal ponúkať už krátko pred pozastavením svojej prevádzky a Taxify v utorok 25. septembra.

Novela by po schválení parlamentom mohla vstúpiť do platnosti na jar budúceho roka a Uber vraj potichu pracuje na tom, aby bol v roku 2019 skutočne pripravený opäť naplno zaútočiť na slovenský trh.

Domov
Zdieľať
Diskusia