Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. septembra 2018, 7:21
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Biela noc rozžiari aj UFO! Svetelné chápadlá z veže budeš môcť ovládať aj ty

ZAUJÍMAVOSTI BIELA NOC BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Takúto atrakciu nám budú závidieť po celom svete.

Na Bielu noc sa skrátka už nevieme dočkať. Multižánrový festival moderného umenia rozžiari celú Bratislavu a prinesie úchvatné divadlo, ktoré priláka ohromné množstvo návštevníkov.

Obľúbená festivalová vodná trasa, ktorá lemuje veľkú časť nábrežia Dunaja, prinesie po prvýkrát zážitok z nočnej prechádzky bez áut, vďaka doposiaľ najrozsiahlejšej dopravnej uzávierke od River Parku až po Euroveu.

Návštevníkom sa naskytne nezvyčajný pohľad na nábrežnú panorámu, vznikne tak dočasná pešia zóna, pozdĺž ktorej sa môžu tešiť na niekoľko pútavých diel od zahraničných hviezd, a rovnako tak z domácej produkcie.

29. septembra premení multižánrový festival Biela noc ulice Bratislavy na magickú nočnú prechádzku súčasným umením. Aktuálny ročník prinesie kombináciu kvalitného domáceho umenia, ako aj známe diela zahraničných hviezd z Japonska, Francúzska, Anglicka, Nemecka, Rakúska či Poľska. Zameriava sa na tému abstrakcie a priestorové diela, ktoré ťa priam obklopia.

Biela noc rozžiari aj UFO! Svetelné chápadlá z veže budeš môcť ovládať aj ty

Rozohraj svetelné chápadlá Medúzy nad Dunajom!

Medzi dominanty tejto trasy bude aj tento rok patriť rozžiarené UFO, ktoré bude dohliadať na nočnú Bratislavu. O vizuál pre jeden z najvýraznejších symbolov hlavného mesta sa už tradične postaralo zoskupenie BN Label, realizáciu diela podporila spoločnosť ZSE.

Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky 17. apríla 2024, 11:00

Neoddeliteľnou súčasťou prípravy býva už tradične náročná inštalácia, predovšetkým samotné vynosenie, uchytenie a zapojenie svetelnej techniky na takmer 100 metrov vysokú stavbu UFA, konkrétne na jej pochôdznu platformu – kupolu o priemere 32 metrov. Celý tento proces tak bude nevyhnutne prebiehať aj za výpomoci horolezcov.

Špeciálna technológia dvadsiatich otočných svetelných hláv, budú v živej komunikácii s ovládacím panelom a špeciálne vyrobeným softvérom. Návštevník bude môcť rukou ovládať 20 jednotlivých častí, ktoré budú v priamej komunikácii s monumentálnou Medúzou. Budú môcť meniť farbu, pohyb a intenzitu lúčov. Ide o technicky obzvlášť naročné dielo, nielen čo sa dizajnu a programovania týka.  

Toto tu ešte nebolo

Premiérovo, po prvýkrát v histórii nadobudne táto ikonická stavba na Moste SNP charakter interaktívnej svetelnej inštalácie. Diváci sa tak stanú aktívnou súčasťou diela a budú mať jedinečnú možnosť ovládať svetelné chápadlá zo vznášajúcej sa Medúzy nad vodnou hladinou. Všetkým rozošlú jasný vizuálny signál, že dnes sa v hlavnom meste nespí!

Domov
Zdieľať
Diskusia