Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. septembra 2018, 17:17
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Bezdomovci začali ponúkať autentické prehliadky mesta v Edinburghu. Turistom vedia ukázať neobyčajné zákutia

ZAUJÍMAVOSTI BEZDOMOVECTVO
Uložiť Uložené

Vybral by si si radšej turistické či autentické prehliadky po mestách?

Po príchode do nového mesta existuje viacero spôsobov, ako si človek vie prehliadnuť najznámejšie pamiatky, schované uličky aj tajomné zákutia. Ak cestuješ s plnou peňaženkou, môžeš si zaplatiť prémiového sprievodcu na konskom koči, ale ak máš peňazí pomenej, existujú bezplatné turistické prehliadky.

V škótskom Edinburghu však do tejto skupiny pred dvomi rokmi pribudla aj tretia možnosť. S pomocou aktívnych ľudí tam začali turistické prehliadky poskytovať bezdomovci a bývalí bezdomovci, ktorí ulice mesta poznajú najlepšie, pretože na nich strávili dlhé roky vo dne aj v noci.

Bezdomovci začali ponúkať autentické prehliadky mesta v Edinburghu. Turistom vedia ukázať neobyčajné zákutia
Zdroj: Pixabay

Jedným z nich je aj Sonny Murray ako hlavná postava v krátkom dokumente z Edinburghu od portálu UNILAD. Sonny bol kedysi závislý na heroíne a na ulicu sa dostal ako mladý chlapec, takže mu zločiny ako krádeže či prepady nie sú cudzie.

Svoje zločiny však zanechal v minulosti a dnes sa sústredí na pomoc ľuďom, ktorí sa nachádzajú v rovnakej zúfalej situácii ako on. Turistov rád prevedie po uliciach Edinburghu prostredníctvom prehliadky na tému Zločin a trest, v ktorej spomína na krvavú minulosť mesta, či už vzdialenú alebo čerstvú.

Odporúčané
VIDEO: „Každé ráno sa musím nahúliť, inak nezvládam túto sprostú realitu.“ Pýtali sme sa ľudí bez domova, ako prežívajú zimu VIDEO: „Každé ráno sa musím nahúliť, inak nezvládam túto sprostú realitu.“ Pýtali sme sa ľudí bez domova, ako prežívajú zimu 2. februára 2023, 18:30

Rozpráva počas nej aj o tom, ako dokázal otočiť svoj život naruby a momentálne žije so svojou priateľkou Buffy a malou dcérou. Keby nebolo prehliadok, tak skoro by sa z ulice zrejme nedostal.

Domov
Zdieľať
Diskusia