Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. septembra 2018, 13:50
Čas čítania 0:00
Peter Pavlík

Disneyovka Christopher Robin je ambicióznym a citlivým filmom (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY EWAN MCGREGOR
Uložiť Uložené

Ďalší návrat slávnej animovanej postavičky.

Štúdio Disneyho už dlhšie prevádza svoje slávne animované postavičky a príbehy do celovečernej hranej podoby. Dočkali sme sa tak napríklad Popolušky, Knihy džungle alebo Krásky a zvieraťa, aby sme spomenuli aspoň tie najúspešnejšie.

Tentoraz došla rada na Medvedíka Pú. Na rozdiel od väčšiny projektov štúdia nejde o remake animovanej klasiky, ani o adaptáciu pôvodnej knižnej predlohy. Je totiž pokračovaním. 

Disneyovka Christopher Robin je ambicióznym a citlivým filmom (Recenzia)
Zdroj: Disney

Christopher Robin (Ewan MacGregor) dospel. Už dávno nie je tým chlapcom, ktorý v skrytom svete pravidelne navštevoval Medvedíka Pú a jeho priateľov. Jeho život ani zďaleka nie je ideálny, no chod udalostí ho privedie späť k svojim detským dobrodružstvám. A musí v sebe nájsť stratené dieťa. 

Christopher Robin nie je klasickým rodinným filmom. Je pomalý, z veľkej časti smutný a rozpráva o veciach vzdialených detskému publiku. Režisér Marc Forster (Finding Neverland, Quantum of Solace, Monster´s Ball) sa však evidentne ocitol v kreatívnej pasci.

Dospelé prvky sa pravidelne striedajú s čisto disneyovskou zábavou a výsledkom je veľká nekonzistentnosť celého diela. Aj napriek tomu ma tento počin veľmi potešil. 

Disneyovka Christopher Robin je ambicióznym a citlivým filmom (Recenzia)
Zdroj: Disney

Jeho myšlienky mi boli blízke a vôbec som nemal problém sa do hlavného hrdinu vcítiť a sympatizovať s ním. Podobne ako pri (tematicky veľmi príbuznom) Hookovi ide hľadanie strateného detstva. 

Odporúčané
Ewan McGregor natočí seriál s Obi-Wanom pre Disney+. Koľko filmov napíšu a natočia tvorcovia Game of Thrones a The Last Jedi? Ewan McGregor natočí seriál s Obi-Wanom pre Disney+. Koľko filmov napíšu a natočia tvorcovia Game of Thrones a The Last Jedi? 16. augusta 2019, 10:51

Na rozdiel od Spielbergovho spektáklu, ktorý bol pokračovaním Petra Pana, je Forsterov projekt veľmi komornou záležitosťou. Väčšinu času trávime rozhovormi medzi Christopherom a jeho plyšovými priateľmi.  V týchto momentoch ide o veľmi citlivé dielo. 

Pomáha tomu najmä sústredený výkon Ewana MacGregora a pôvodné postavy. Pú, Tigger aj Ijáčik sú úžasní, a to aj po technickej stránke. Trikári odviedli vynikajúcu prácu a okrem precízneho vzhľadu dokázali dodať  do tvárí svojich postáv (s výdatnou pomocou dabérov) aj uveriteľné emócie.

Disneyovka Christopher Robin je ambicióznym a citlivým filmom (Recenzia)
Zdroj: Disney

Remeselnej stránke sa dá len máločo vyčítať. Je tu krásna kamera aj výprava, kostýmy sú pastvou pre oči a na film sa teda výborne pozerá. Výhrady mám jedine voči hudbe Geoffa Zanelliho a Jona Briona.  Chcelo to viac chytľavosti a možno ešte intenzívnejšie pritlačiť na pílu. 

V ostrom kontraste k tejto civilnosti je potom bláznivosť druhej polovice. Tam sa už dostávame na piesoček klasických disneyoviek, vrátane naháňačiek a silených ponaučení. 

Celý film potom pôsobí akoby sa o kormidlo preťahovali Forster-autor a Forster-najatý remeselník.  V oboch prípadoch to funguje na výbornú, no pohromade sa to bohužiaľ bije. 

Mám pocit, že v prípade Christophera Robina sa veľmi intenzívne prestrihávalo alebo prepisovalo. Scenáru sa totiž v konkrétnych scénach darí veľmi dobre vymyslieť situácie, no ako celok pôsobí chaoticky.

Disneyovka Christopher Robin je ambicióznym a citlivým filmom (Recenzia)
Zdroj: Disney

Pravidlá filmového vesmíru nie sú poriadne dané a výsledkom je občasná zmätenosť. Takisto dej pôsobí viac ako moralistická historka než naozajstný príbeh. Z potenciálne úžasného kinematografického diela sa tak stáva "iba" veľmi vydarená jednohubka.

Na rozdiel od projektov s podobnými problémami má však tento obrovskú výhodu. Emočne veľmi dobre funguje (áno, aj slzička ukvapla) a v jednotlivostiach je parádny. Dokonca takým spôsobom, že sa mu takmer úplne darí zahnať pachuť nad nešťastnou dramaturgiou. 

Otázkou však je, čo na to celé povedia decká. V kinách je iba titulkovaná verzia (vďaka bohu) a film ako taký bude pre deti príliš depresívny a  rozprávačsky pomalý.

Disneyovka Christopher Robin je ambicióznym a citlivým filmom (Recenzia)
Zdroj: Disney

Verím, že Disney z Forsterovej práce nemalo veľkú radosť. Oproti mimoriadne úspešným veľkofilmom sa tu hrá pre výrazne odlišné publikum. 

Christopher Robin je odvážny a chvályhodný projekt. V tejto podobe ale ostal v polovici cesty. Tvorcovia si mali ujasniť, pre koho je určený.

Ideálne publikum pre neho budú asi ľudia, ktorí majú už čo to odžité a snažia sa v sebe nájsť aspoň zvyšky svojho detského srdiečka. Spoľahlivo by však mal dojať každého. V jednotlivostiach je totiž vynikajúci. 7/10

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia