Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. augusta 2018, 9:43
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Maratón, na ktorom smäd zapíjaš pohárom vína s ustricami. Francúzske preteky dokážu prilákať aj nepriateľov športu

ZAUJÍMAVOSTI FRANCÚZSKO VÍNO
Uložiť Uložené

Vo Francúzsku presne vedia, ako treba ľudí motivovať.

Počas celého roka sa po celom svete uskutočňujú najrôznejšie preteky a maratóny, ale ten najlákavejší začína až 8. septembra.

Názov Marathon du Medoc pre bežného Slováka ani zďaleka neodkrýva skutočný potenciál pretekov, ktoré síce merajú plných maratónových 42 kilometrov, avšak nikto sa nesnaží prekonať svoje osobné maximum.

Štatistiky hovoria, že účastníci maratón dokončujú s priemerným časom cez 6 hodín a pomalé tempo má svoje vysvetlenie. Trasa maratónu vedie popri viac ako 50 väčších aj menších tradičných francúzskych kaštieľoch a samozrejme aj cez najkvalitnejšie vinohrady na svete.

Maratón obsahuje až 21 staníc s občerstvením, kde netreba hľadať čistú vodu na osvieženie. Stanice ponúkajú bežcom ochutnávku miestneho vína popri špecialitách ako prezretý syr, ustrice či preprečený stejk.

Bežci sa na štart maratónu zvyčajne postavia vo vtipných maskách, čo už k pretekom neodmysliteľne patrí, a trasu dôkladne monitorujú zdravotníci.

Zrejme ťa neprekvapí fakt, že zdravotníkov maratón obsahuje oveľa viac ako klasické preteky, pretože nekonečná ochutnávka vín v stále horúcom septembrovom počasí dokáže skoliť aj najodolnejších súťažiacich.

Odporúčané
Martin Hanúsek: Víno bez siričitanov neexistuje, každý vinár sa ich snaží vo víne mať čo najmenej Martin Hanúsek: Víno bez siričitanov neexistuje, každý vinár sa ich snaží vo víne mať čo najmenej 28. marca 2024, 8:45

Každý rok sa pretekov zúčastní približne 8500 bežcov a 90 percent z nich dokonca splní požiadavky na vtipný kostým, takže ak ešte ani na konci augusta nemáš naplánovanú žiadnu dovolenku, pripiť sa na maratóne v nádhernom prostredí neznie najhoršie.

Domov
Zdieľať
Diskusia