Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. septembra 2018, 14:31
Čas čítania 0:00
Soňa M.

Slovenka žila v Dánsku z toho, čo ľudia nechceli. Vyhadzujeme banány, ktoré si ich zberači nemôžu dovoliť kúpiť, hovorí Viktória

ZAUJÍMAVOSTI POTRAVINY
Uložiť Uložené

Celé trsy banánov v koši len preto, že jeden z nich bol obitý či úplne dobré pečivo balené v plastovom obale. Aj to sa dá nájsť pri dumpster divingu.

Mladá Slovenka Viktória žila v Dánsku a niekoľko mesiacov tam praktizovala dumpster diving, čiže sa  živila tým, čo iní vyhodili.  Ako povedala v rozhovore pre Refresher, najviac sklamaná bola, keď našla v kontajneri napríklad škatuľový džús len preto, že mal poškodený obal. 

Možno nie každý chápe, o čo ide pri dumpster divingu.  Čo si pod tým má človek predstaviť? 

Presnú definíciu asi nepoviem, ale  pre mňa to znamená zbieranie vyhodených, no stále dobrých potravín a iných produktov.


Prečo si sa tak rozhodla žiť? Bolo to pre to, koľko dobrých produktov sa vyhodí, alebo si mala nejaký iný dôvod?

Praktizovala som to pár mesiacov a začala som to preto, lebo v Kodani ide o dosť preberanú tému. Robia to Dáni a robia to aj zahraniční. Stretla som dievča, ktoré raz za čas takto chodilo zbierať veci do kontajnerov niektorých potravinových reťazcov.


Keď som videla, aké bezchybné a čisté potraviny a aké veľké množstvo si vždy odtiaľ priniesla, tak som sa rozhodla že to aj ja to skúsim, z dvoch dôvodov: Bola som zhrozená koľko potravín, ktorým nič nie je, sa zbytočne vyhadzuje a zároveň som si vtedy ako študentka vo veľmi drahej krajine povedala, že takto sa dá aj dosť ušetriť.

Slovenka žila v Dánsku z toho, čo ľudia nechceli. Vyhadzujeme banány, ktoré si ich zberači nemôžu dovoliť kúpiť, hovorí Viktória
Zdroj: Facebook/Viktoria Borovickova


Išlo v tvojom prípade len o jedlo? Niektoré dumpster diverky dokonca zachraňujú z koša kozmetiku, ktorú zákazníci vrátili. Aký máš na to názor? Skúšala si to?

Občas som našla aj iné veci, napríklad nejaké zošity alebo gumičky. Hlavne sme však nachádzali ovocie, zeleninu, pečivo – vždy zabalené samostatne do plastových vriec, čiže sa nedotýkalo iných vecí.


Čo všetko sú ľudia schopní vyhodiť? 

Vždy som bola veľmi sklamaná, keď som našla vyhodený napríklad nejaký škatuľkový džús, ktorý mal ešte veľmi ďaleko od konca záruky a vyhodili ho len preto, že škatuľka bola trochu pokrčená.


V Dánsku (ale myslím, že už aj u nás), bohužiaľ,  predávajú veľmi veľa ovocia a zeleniny po viac kusoch v jednom plastovom obale, napríklad celé kilo jabĺk v jednom obale alebo jeden trs banánov spolu v obale tak, že sa to ani nedá kúpiť po jednom kuse.


Potom sa stáva, že napríklad jeden banán sa niekde stlačí, alebo obije a potom sa vyhodí celé vrecko aj s tými ďalšími šiestimi banánmi, ešte dobrými, len preto, že jeden zo siedmich banánov je poškodený. To predsa vôbec nedáva zmysel. Takéto mrhanie potravinami si nemôžeme dovoliť.


Banány, ktoré jeme tu v Európe, napríklad v Afrike zbierajú ľudia, ktorí by si ten banán ani nemohli dovoliť kúpiť, potom sa prevážajú stovky kilometrov cez pol sveta len preto, aby sa nakoniec vyhodili pretože z nepochopiteľných dôvodov musíme baliť banány po viacerých kusoch do jedného plastového obalu a keď sa jeden poškodí, tak idú do koša všetky.

Slovenka žila v Dánsku z toho, čo ľudia nechceli. Vyhadzujeme banány, ktoré si ich zberači nemôžu dovoliť kúpiť, hovorí Viktória
Zdroj: Facebook/Viktoria Borovickova


Je to vôbec legálne?

Ak nie sú tie kontajnery zamknuté zámkom, alebo v nejakom uzavretom komplexe, tak je úplne legálne niečo si odtiaľ zobrať, ak človek chce.


Keď si prišla na Slovensko, pokračovala si?

Domov
Zdieľať
Diskusia