Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. augusta 2018, 15:42
Čas čítania 0:00
Sona O.

Skutočne si potetovaní ľudia hľadajú prácu ťažšie? Nový výskum ťa možno prekvapí

ZAUJÍMAVOSTI PRÁCA TETOVANIE
Uložiť Uložené

Kultúra tetovaní sa za posledné dekády úplne zmenila. Už nejde o imidž drsného chlapíka či väzňa. Tetovania má dnes už skoro každý.

Americkí výskumníci z Univerzity biznisu v Miami sa rozhodli preskúmať, ako vyzerá trh práce pre ľudí s viditeľným tetovaním. Štúdiu publikovali na stránke Human Relations

Zapojilo sa do nej 2000 dobrovoľníkov z 50 amerických štátov. Okrem možností získania zamestnania, samozrejme, skúmali aj výšku platu potetovaných ľudí v porovnaní s tými, ktorí žiadne tetovanie nemajú. Zistili, že ich mzdy sú porovnateľne vysoké a teda to vyzerá tak, že jedinci s tetovaním nie sú na americkom trhu práce nijako obmedzovaní.

Skutočne si potetovaní ľudia hľadajú prácu ťažšie? Nový výskum ťa možno prekvapí
Zdroj: unsplash.com

Dokonca prišli na to, že pri niektorých pozíciách šéfovia uprednostnili potetovaných kandidátov. Toto pravidlo ale platilo hlavne pre mužov. "Prekvapivo sme zistili, že muži s jedným či dvoma tetovaniami majú mierne vyššiu šancu na nájdenie si práce a to približne o 7,3 %," vyjadril sa spoluautor štúdie  Andrew Timming.

Medzi ženami vedci nenašli žiaden rozdiel, čo sa týka zamestnanosti. Šance, aké mali potetované ženy, mali ženy bez tetovaní úplne rovnaké

Skutočne si potetovaní ľudia hľadajú prácu ťažšie? Nový výskum ťa možno prekvapí
Zdroj: unsplash.com

Podľa odborníkov je jedným z vysvetlení to, že v poslednom desaťročí si dalo mnoho mladých ľudí tetovania. Ako postupne starnú a pracovne rastú, dostávajú sa na pozície manažérov a tí sú potom, pochopiteľne, ku svojim potetovaným kolegom oveľa zhovievavejší. 

Odporúčané
Tri Slovenky chceli napraviť diery v školstve. Založili úspešný program, vďaka ktorému si študenti rozbehnú vysnívanú kariéru Tri Slovenky chceli napraviť diery v školstve. Založili úspešný program, vďaka ktorému si študenti rozbehnú vysnívanú kariéru 27. marca 2024, 13:00

Ďalším faktom je aj to, že tetovanie už dávno nepatrí iba ľuďom z nízkych sociálnych tried či pochybného zázemia. Mnoho inteligentných, šikovných a vysokoškolsky vzdelaných jedincov si dávajú tetovania. Firmy skrátka pochopili, že ak ich odpíšu iba pre výzor, prídu o veľa kvalitných ľudí.

Toto všetko je síce pekné, no podobný výskum sa zatiaľ na Slovensku nekonal. Všetci ale asi vieme, či už z vlastných skúseností alebo z rozprávania kamarátov a známych, že u nás to takto nefunguje. Potetovaní ľudia sú stále vo veľa zamestnaniach vnímaní ako nepohodlní a musia čeliť diskriminácii.

Skutočne si potetovaní ľudia hľadajú prácu ťažšie? Nový výskum ťa možno prekvapí
Zdroj: unsplash.com

Vo veľkej miere to platí najmä v štátnej správe. V štátnom podniku či na úrade iba ťažko stretneš niekoho s tetovaním. Hoci to, samozrejme, nie je protizákonné, tieto inštitúcie si vo veľkom zakladajú na serióznom imidži a ten si nemôžu dovoliť poškodiť.

V štátnych podnikoch pracujú tiež často skôr starší ľudia. Mladých štátna sféra príliš neláka a my sa im ani nečudujeme. Preto sa ti vo veľa prípadoch stane, že na pohovore narazíš na prísnu ženu tesne pred dôchodkovým vekom, ktorá striehne na každú chybičku krásy. 

S tetovaním by si neuspel nielen na úrade, ale ani u polície alebo v armáde

Veľa firiem, v ktorých sa často dostávaš do kontaktu so zákazníkmi, si naozaj potrpí na výzore zamestnancov, ktorí ju reprezentujú. Ak si chceš nájsť prácu v renomovanej serióznej firme, kde sa budeš často stretávať s podobne zameranou klientelou, nečuduj sa, že kérka môže byť fakt problém.

Odporúčané
Ako zvládnuť prácu z domova a nezblázniť sa z nej Ako zvládnuť prácu z domova a nezblázniť sa z nej 21. marca 2024, 12:00

"Ja osobne mám s prácou problém. Dlho som pracovala v jednom obchode, no plat tam bol mizerný a pracovný čas tiež. Chcela som zmenu, a tak som sa začala rozhliadať po iných pracovných možnostiach, no častokrát som narazila na diskrimináciu. Predtým som pracovala v predajni, kde boli kérky v podstate súčasťou ich kultúry, no v iných obchodoch to bol zrazu problém, aj keď som mala potrebné skúsenosti.

Zamerala som sa preto aj na iné oblasti ako hotelierstvo, no ani ako recepčnú ma nechceli práve kvôli tetovaniam. Viem, že v gastronómii sa to v niektorých podnikoch dá, no nechcem dokonca života robiť barmanku," priznala sa nám jedna potetovaná Slovenka.

Skutočne si potetovaní ľudia hľadajú prácu ťažšie? Nový výskum ťa možno prekvapí
Zdroj: unsplash.com

Veľkým problémom to môže byť napríklad v banke, realitnej kancelárii, hotelierstve či gastronómii. I keď pravdou je, že veľa podnikov, ktoré sa sústredia na klientelu hlavne mladých, preferujú potetovaných barmanov či časníkov a berú to ako súčasť svojho imidžu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia