Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. júla 2018, 13:48
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Mars sa dostal najbližšie k Zemi za posledných 15 rokov. Červenú planétu môžeš pozorovať, kým čoskoro opäť neutečie

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Planéta nebola tak blízko pri našej Zemi dlhé roky.

Krátko po astronomickom sviatku v podobe zatmenia Mesiaca si slovo prevzal aj Mars. Od zatmenia až do utorňajšieho rána sa približoval ku našej planéte a napokon sa dostal až do bodu, kedy sme boli vzdialení len 57,6 milióna kilometrov od seba.

Za posledných pätnásť rokov nebol nikdy bližšie, pretože len v roku 2003 mohli astronómovia namerať vzdialenosť 55,7 milióna kilometrov. Nová šanca na podobné priblíženie Marsu a Zeme ako dnes nastane až o takmer dve desiatky rokov, takže ak budeš mať dnes večer šancu opustiť mesto a zapozerať sa na oblohu, malú silno svietiacu bodku zrejme spozoruješ aj v momente, kedy už Mars samotný najbližší bod opustil.

Oči pozorných pozorovateľov nemali problém Mars zachytiť ani priamo pri sledovaní zatmenia Mesiaca, čo je síce znásobené vesmírne divadlo, ale ak si najradšej vychutnáš jednotlivé javy samostatne, ani dnes nie je najhoršia príležitosť na piknik na lúke.

Pri pohľade na nočnú oblohu samozrejme Mars neprehliadneš, pretože výrazne žiari červenou farbou. Priamo počas pozorovania zatmenia Mesiaca sa od nášho prirodzeného satelitu nachádzal len pomyselných pár stupňov na oblohe, a tak ho s kúskom šťastia zahliadneš v celej svojej kráse. Na druhej strane, aj americké Griffith Observatory upozorňuje na to, že na Marse v súčasnosti zúri silná prachová búrka, čo výskumníkom v NASA nijak nepomáha.

Domov
Zdieľať
Diskusia