Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. júla 2018, 15:16
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Google bude musieť zaplatiť rekordnú pokutu 4,3 miliardy eur. Európska komisia zistila, ako zneužíval svoje postavenie na trhu

ZAUJÍMAVOSTI GOOGLE
Uložiť Uložené

Svetoznáma spoločnosť dostala od Európskej komisie vysokú pokutu.

Spoločnosť Google si po čase opäť poriadne zavarila. Európskej komisii sa nepáčilo správanie spoločnosti za posledné roky v súvislosti s jej operačným systémom Android a za porušovanie pravidiel hospodárskej súťaže jej udelila pokutu v rekordnej výške 4,34 miliardy eur.

Google si mal podľa záverov vyšetrovania nezákonne upevňovať vedúce postavenie. Firma mala pravidlá porušiť hneď tromi spôsobmi. Predinštalovala prehliadač Chrome s vyhľadávaním Google Search, platila výrobcom len vtedy, ak tieto aplikácie naozaj predinštalovali aj oni, a nedovolili predaj žiadneho upraveného systému Android bez svojho výslovného súhlasu.


Komisia uznala firmu vinnú z obmedzovania možnosti inovovať a obvinila ju z toho, že zákazníkov nútili prednostne využívať služby od Google bez možnosti alternatívy. Dominantné postavenie na trhu by pritom nebolo problematické, keby ho spoločnosť nezačala priamo či nepriamo zneužívať.

Odporúčané
Šéf slovenského Googlu Rasťo Kulich: V detstve som nemal ani na lyžiarsky, na štúdium na Harvarde som si zarobil (Rozhovor) Šéf slovenského Googlu Rasťo Kulich: V detstve som nemal ani na lyžiarsky, na štúdium na Harvarde som si zarobil (Rozhovor) 29. marca 2024, 9:30

Google dostalo k dispozícii presne 90 dní na to, aby svoje aktivity napravilo a zosúladilo ich s európskymi nariadeniami, inak riskuje ešte vyšší trest, ktorý by mohol dosiahnuť 5 percent denného obratu materskej spoločnosti Alphabet. Uvidíme, ako sa firma zachová, pretože v minulosti už jednu pokutu dostala a odvolala sa proti nej.


Domov
Zdieľať
Diskusia