Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. júla 2018, 12:32
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Austrálčania napádajú predavačky, lebo začal platiť zákaz používania plastových tašiek. Jednu dokonca chytili pod krk

ZAUJÍMAVOSTI AUSTRÁLIA
Uložiť Uložené

V Austrálii prijímajú zákaz plastových tašiek ťažko.

Ako množstvo krajín a miest po celom svete, aj Austrália sa rozhodla zabojovať proti používaniu plastov na jedno použitie. Od začiatku júla platia v štyroch austrálskych štátoch nové nariadenia, podľa ktorých môžu predajcovia dostať pokuty za to, ak budú pokračovať v používaní plastových tašiek na jedno použitie. Nanešťastie, radikálna zmena sa nezaobišla bez viacerých väčších aj menších konfliktov.

Napätie zašlo tak priďaleko, že jeden zákazník mal v supermarkete chytiť predavačku pod krk, pretože ho nahnevalo nové nariadenie, ktoré len pokladníčka aplikovala do praxe. Nešlo pritom o jediný prípad neverbálnej či verbálnej agresie v austrálskych obchodoch.


Austrálska odborová organizácia združujúca spoločnosti a pracovníkov najmä z obchodov zistila, že v minimálne 57 prevádzkach boli voči zamestnancom zákazníci agresívni, ale viackrát to ku chytaniu ľudí pod krk našťastie nezašlo.

Odporúčané
Zuzana žije časť roka v Austrálii, časť na Slovensku a medzitým ešte aj cestuje. Prezradila, ako sa jej to podarilo Zuzana žije časť roka v Austrálii, časť na Slovensku a medzitým ešte aj cestuje. Prezradila, ako sa jej to podarilo 2. augusta 2023, 9:30

Austrálsky supermarket Woolworths pritom obmedzil predaj plastových tašiek už 20. júna, čiže ešte skôr ako nariadenie vošlo 1. júla do platnosti, a zákazníci dostali možnosť kúpiť si namiesto jednorazových tašiek opätovne využiteľné tašky za 10 centov. Supermarket sa však prerátal a onedlho musel svoje pravidlo pozmeniť, a tak do 8. júla ponúka zákazníkom opätovne využiteľné tašky úplne bezplatne, aby predišiel podobným násilným incidentom.

Aj ďalšie supermarkety zvýšili množstvo zamestnancov a ubezpečili sa, aby boli otvorené všetky pokladne, pretože nikto nestojí o to, aby ľudia zostali po zákaze ešte frustrovanejší.

Domov
Zdieľať
Diskusia