Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júla 2018, 17:58
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Polícia sa im vyhrážala, no práve zažili prvý Dúhový Pride. Homosexuálom v Svazijsku nechýba odvaha

ZAUJÍMAVOSTI AFRIKA
Uložiť Uložené

Aj konzervatívna africká krajina má svoju LGBT komunitu.

Svazijsko je len malou africkou krajinou, žije v nej asi 1,3 milióna obyvateľov. No aj tamojšia populácia má svoju LGBT komunitu, ktorá bojuje za svoje práva. A tie sú zatiaľ mizerné. Homosexualita v krajine je ilegálna a témy ako zmena pohlavia sú neslýchané. Tamojší kráľ Mswati III. dokonca homosexualitu označil za satanistickú, premiér Barnabas Sibusiso Dlamnini zasa skonštatoval, že láska k ľuďom rovnakého pohlavia je abnormálna a chorá.

Ľahko si tak predstaviť, že snahy miestnych o zlepšenie postavenia LGBT komunity v krajine sa nestretávajú s veľmi dobrou odozvou z najvyšších miest. Aj napriek tomu sa však miestni aktivisti odhodlali k zorganizovaniu prvého Dúhového Pridu v krajine. Nič sa však neobišlo bez problémov, miestna polícia sa vyhrážala, že ak sa podujatie nezruší, bude musieť vážne zakročiť. Nechýbali ani obsielky, ktoré hlásali napríklad: "Zrušte toto gay podujatie, aby sa mohli Svazijčania sami rozhodnúť pre toto neprirodzené správanie."

Vláda a polícia proti miestnym homosexuálom poštvali aj médiá. Jeden z najvplyvnejších denníkov v krajine označil Pride za podporujúci pedofíliu a beštiálnosť. Aj napriek tomu bol však prvý Pride veľkým úspechom, zúčastnilo sa ho asi dvetisíc ľudí, pričom dorazili aj cudzinci z USA, Spojeného kráľovstva či Južnej Afriky. 

Domov
Zdieľať
Diskusia