Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
21. júla 2022, 14:30
Čas čítania 4:49
Ema Stanovská

Si introvert, extrovert alebo ambivert? Zistíš to podľa týchto znakov

DUŠEVNÉ ZDRAVIE PSYCHOPATIA
Uložiť Uložené

Preskúmali sme, ktoré základné črty odlišujú extrovertov od introvertov, čo vystihuje ambivertov a ako rozdeľujú typy osobnosti súčasní teoretici.

Prečo sú ľudia navzájom takí odlišní a čo formuje našu osobnosť? Vedci sa stále nezhodli na tom, do akej miery sa na tom podieľajú naše zdedené charakterové črty, temperament a okolie, v ktorom človek vyrastá.

Na základné typy osobnosti človeka, teda extrovert a introvert, poukázal prvýkrát na začiatku 20. storočia psychoterapeut a lekár Carol Gustav Jung. 

Podľa týchto teórií je introvert človek, ktorého záujem je vo všeobecnosti zameraný dovnútra na svoje vlastné pocity a myšlienky, pričom pozornosť extroverta sa zameriava na iných ľudí a vonkajší svet.

S typológiou osobností (introvert, extrovert) prvýkrát prišiel psychoterapeut a lekár Carol Gustav Jung.
S typológiou osobností (introvert, extrovert) prvýkrát prišiel psychoterapeut a lekár Carol Gustav Jung. Zdroj: Getty Images/Bettmann

Túto typológiu dnes však viacerí psychológovia považujú za príliš zjednodušenú, keďže takmer nikoho nemožno presne opísať ako úplného introverta alebo extroverta – preto niektorí psychológovia operujú aj s pomerne novým pojmom ambivert. 

Odporúčané
Pocit nedostatočného života: Čo robiť, keď ti Instagram spôsobuje FOMO a neustále sa porovnávaš s druhými? Pocit nedostatočného života: Čo robiť, keď ti Instagram spôsobuje FOMO a neustále sa porovnávaš s druhými? 14. marca 2024, 14:30

Preskúmali sme, ktoré základné črty odlišujú extrovertov od introvertov, čo vystihuje ambivertov, aké ďalšie spôsoby typológie osobností poznáme a aj to, do akej miery môžeme ovplyvniť svoje zdedené charakterové črty. 

V Refresheri ti prinášame články z oblasti zdravia a psychológie. Dávame priestor odborníkom a využívame relevantné zdroje. Ak nás v tom chceš podporiť, staň sa členom klubu Refresher+. Podobné články nájdeš pod témou duševné zdravie.

Ostražití introverti

Podľa Junga je typický introvert plachý, rezervovaný a zvykne mať problém prispôsobovať sa sociálnym situáciám. Pre introvertnú osobnosť je typická introspekcia, nadmerné snívanie, starostlivé zvažovanie úvah pred prijatím rozhodnutia a tendencia stiahnuť sa v stresových situáciách.

Vnútorný svet introverta je pre neho natoľko napĺňajúci, živý a komplexný, že ten vonkajší ho skôr otravuje. Preto sa zdá, že introvert sa neustále bráni pred vonkajším svetom, drží sa ďalej od vonkajších udalostí, cíti sa osamelý a stratený v spoločnosti množstva ľudí. 

Tento typ osobnosti môže často pôsobiť neohrabane a tvrdohlavo. Často je to preto, že vonkajší svet mu pripadá príliš zahlcujúci a panovačný. Jeho najväčšie kvality poznajú len najbližší, vysvetľuje Jung v opise psychologických typov.

Odporúčané
KVÍZ: Môžeš sa považovať za šťastného človeka? Odpovedz na otázky a zisti, ako na tom si KVÍZ: Môžeš sa považovať za šťastného človeka? Odpovedz na otázky a zisti, ako na tom si 14. marca 2024, 10:00

Tieto typy osobnosti majú rady stálosť, preferujú známe prostredie a činnosti, majú pár dobrých priateľov (svoj okruh ľudí si vyberajú oveľa ostražitejšie ako extroverti), dajú prednosť tichu pred veľkou párty, radi diskutujú a komunikujú o veciach do hĺbky. Potrebujú čas na seba, svoje záujmy, na premýšľanie. Dôležitá je pre ne nezávislosť a priestor realizovať sa podľa svojich predstáv.

V pracovnom prostredí introverti uprednostňujú ticho, zameriavajú sa na detaily, radi premýšľajú predtým, ako začnú konať, a tvrdo na sebe pracujú.

Introverti sú zväčša dobrí poslucháči, pozorní, empatickí a trpezliví ľudia.
Introverti sú zväčša dobrí poslucháči, pozorní, empatickí a trpezliví ľudia. Zdroj: Unsplash.com

Introverti sú zväčša dobrí poslucháči, pozorní, empatickí, trpezliví, pokojní, premýšľaví a sústredení ľudia. Ich nevýhodou je, že sa „unavia”, ak sú dlho v spoločnosti iných ľudí, prípadne stredobodom pozornosti či dokonca lídrami v skupine. To im veľmi nesedí, pretože si pri tom „vybíjajú batérie“.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 55591 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či je pravda, že každý introvert je plachý.
  • Aké povolania sú ideálne pre tieto typy osobnosti.
  • Prečo extroverti potrebujú viac pozornosti a uznania.
  • Aké negatívne črty prevládajú u introvertov a extrovertov.
  • Čo charakterizuje ambiverta.
  • Čo ti môže pomôcť lepšie pochopiť tvoj osobnostný protipól (v osobe šéfa, partnera a podobne).
Domov
Zdieľať
Diskusia