Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. júna 2018, 20:50
Čas čítania 0:00
Adam Lukáč

YouTuberi zarobia ešte viac. U svojho obľúbeného tvorcu si budeš môcť kúpiť mesačné členstvo či merch hneď po videom

TECH YOUTUBE
Uložiť Uložené

Lepšie časy pre slovenských youtuberov?

Finančné ohodnotenie YouTubera na Slovensku je oproti iným krajinám naozaj nízke. Keby mal napríklad Exp0ited rovnaké videnia v Amerike, jeho mesačná výplata by bola rádovo vyššia ako u nás. Za reklamy však na Slovensku platia málo a väčšinu svojich príjmov majú youtuberi za spolupráce. 

Preto chce YouTube nechať fanúšikov podporiť tvorcov pomocou mesačného predplatného, podobne ako na Twitchi. V podstate sa aj tak väčšina youtuberov vo svojom voľnom čase hrá a prečo teda nevyužiť svoju fanúšikovskú základňu a neurobiť stream? Aktívni streameri si už dnes vedia slušne zarobiť len z 500 predplatiteľov a niečo podobné možno čaká aj youtuberov. 

YouTuberi zarobia ešte viac. U svojho obľúbeného tvorcu si budeš môcť kúpiť mesačné členstvo či merch hneď po videom
Zdroj: YouTube

Má to však háčik a nemôžeš si len tak pustiť stream a čakať, že ti niekto dá predplatné a budeš zarábať. Budeš potrebovať 100 000 odoberateľov, musíš mať minimálne 18 rokov a tiež byť členom partnerského programu YouTube.

Predplatné bude stáť 4,99 dolára na mesiac a má zahŕňať odznak youtubera a jeho exkluzívne emoji. Má to aj iné výhody a ako člen budeš mať prístup k príspevkom len pre predplatiteľov a v podstate sa o všetkom dozvieš skôr. 

Odporúčané
Bayashi je kráľ varenia, ktorý nepovie ani slovo. S natáčaním začal vďaka nešťastnej náhode, dnes zarába milióny Bayashi je kráľ varenia, ktorý nepovie ani slovo. S natáčaním začal vďaka nešťastnej náhode, dnes zarába milióny 15. februára 2024, 12:30

Tvorca si vymyslí nejaké výhody pre predplatiteľov, avšak YouTube mu ich najskôr musí manuálne schváliť. Podobná možnosť môže naozaj pomôcť tvorcom byť kreatívnymi, každý si môže vyskladať výhody podľa seba a byť originálny. Je tu teda šanca, že svojou šikovnosťou si budú môcť aj slovenskí youtuberi žiť podobne ako v iných krajinách. 

Väčšina má tiež svoj vlastný merch a dostaneš sa k nemu výhradne cez link, ktorý je dolu v popise videa. Aj to sa má zmeniť a svoje oblečenie bude môcť tvorca ponúkať priamo pod videom. Niečo ako YouTube e-shop.

Pre funkciu už budeš potrebovať len 10 000 odberateľov, čo je pre viacerých už dávno dosiahnutý cieľ. Predávanie oblečenia je však zatiaľ len v rámci spolupráce s firmou Teespring, no do budúcna sa možno menší YouTube e-shop sprístupní aj mimo spolupráce. 

YouTuberi zarobia ešte viac. U svojho obľúbeného tvorcu si budeš môcť kúpiť mesačné členstvo či merch hneď po videom
Zdroj: YouTube

Poslednou novinkou je premiéra nového videa. Youtuber si bude môcť naplánovať nové video ako živú premiéru. To znamená, že v presnú hodinu sa spustí automatické prehrávanie novinky s aktívnym chatom, kde môžu dané video sledujúci komentovať. Taktiež sa môže zapojiť samotný tvorca a prípadne odpovedať na otázky či zapojiť sa do konverzácie. Vďaka premiéram budú nové videá predstavené omnoho veľkolepejšie a môžu pritiahnuť naozaj veľké publikum. Samozrejme, môžeš ako divák využiť svoje predplatné. 

Domov
Zdieľať
Diskusia