Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. júna 2018, 15:31
Čas čítania 0:00
Sona O.

iPhone bude po novom zdieľať tvoju polohu so záchrannými službami

TECH IPHONE
Uložiť Uložené

Hoci lokalizácia v našich mobilných zariadeniach funguje špičkovo, nemôžeme ju využívať pri stave ohrozenia. Vylepšenie systému iOS by to však malo zmeniť.

Lokalizáciu môžeme využívať, keď sa chceme dostať z bodu A do bodu B v neznámej lokalite či meste, naplánovať si cestu verejnou dopravou či vyhľadať najlepšie podniky v okolí. Zatiaľ však neslúži v kľúčových situáciách, kedy potrebujeme čo najskôr zohnať pomoc. 

Nová vylepšená verzia systému iOS 12 by mala prísť do obehu v septembri. Prepojí mobilný lokalizačný systém s najbližšou pohotovostnou stanicou a automaticky im pošle tvoju polohu, pokiaľ zavoláš na číslo 112. Apple verí, že takto dokáže zachrániť ľudské životy.

iPhone bude po novom zdieľať tvoju polohu so záchrannými službami
Zdroj: unsplash.com

Podľa slov firmy až 80 % hovorov na číslo prvej pomoci prebieha z mobilných telefónov. Momentálne je zisťovanie polohy záchrannými zložkami priamo zo zariadenia nemožné alebo minimálne veľmi zložité. Na to, aby ťa dokázali lokalizovať, väčšinou používajú spleť otázok, na ktoré mnohí v strese nedokážu adekvátne odpovedať. Nová aktualizácia tak nielenže šetrí čas, ale aj zefektívňuje prácu záchranných jednotiek.

"Ľudia sa v čase núdze spoliehajú na číslo 112 a my veríme, že by mali mať k dispozícii najlepšiu dostupnú technológiu," vyjadril sa Tim Cook, CEO Apple. "V takejto situácii sa počíta každá sekunda, naše pomôcky uľahčia pracovníkom pohotovostných služieb dostať sa k ľuďom, keď to najviac potrebujú."

Odporúčané
Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím 9. januára 2024, 16:30

Apple si dobre uvedomuje, že voči takýmto službám sú užívatelia v dnešnej dobe skeptickí a obávajú sa narušenie súkromia. Firma však sľúbila, že lokalizačné zariadenie bude používať iba v prípade núdze. Vylepšenie sa v septembri objaví na iPhonoch aj na Apple Watch

Domov
Zdieľať
Diskusia