Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. júna 2018, 13:11
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Už onedlho sa začnú tlačiť prvé obývateľné domy z 3D tlačiarne. Projekt by mal bez použitia cementu chrániť životné prostredie

KULTÚRA
Uložiť Uložené

Mi­les­tone je dielo holandskej spoločnosti, ktorá by mala prvých 5 domov dokončiť už v roku 2019.

S projektom Milestone, ako sa nazýva celý návrh, prišla holandská developerská spoločnosť Van Wijnen, ktorej zámerom je vytlačiť prvé obývateľné domy vďaka 3D tlačiarni. Tie by mali byť postavené v lese, v blízkosti mesta Eindhoven, na juhu Holandska. Firma verí, že sa jej podarí vytvoriť revolúciu na poli stavebníctva.

Prvých 5 domov by malo byť dokončených a pripravených na prenájom už v prvej polovici budúceho roka. Najmenší, s dvomi spálňami, už stihol pritiahnuť pozornosť 20-tich rodín, ktoré si podali žiadosť týždeň po uverejnení vizualizácií na domovskej stránke spoločnosti.

Už onedlho sa začnú tlačiť prvé obývateľné domy z 3D tlačiarne. Projekt by mal bez použitia cementu chrániť  životné prostredie
Zdroj: Houben/Van Mierlo

Holandsko je známe pre nedostatok kvalifikovaných murárov a práve to bol jeden z najväčších dôvodov, prečo sa spoločnosť rozhodla ísť cestou výstavby prostredníctvom 3D tlačiarní. Okrem toho sa inovatívne stavby nesú v ekologickom duchu, keďže sa nebude používať klasický cement, čím sa chráni životné prostredie a taktiež sa znížia náklady. 

Spoločnosť na projekte spolupracuje aj s Eindhovenskou technickou univerzitou. Zatiaľ však nikde na svete neexistuje tak veľká tlačiareň s trojrozmernou tlačou, ktorá by dokázala vytlačiť celý dom. Preto bude výrobu sprevádzať robotické rameno s tryskou, striekajúce špeciálne upravený cement s textúrou klasickej šľahačky.

Celý princíp tlače spočíva v nanesení špeciálne modifikovaného cementu na seba vo viacerých vrstvách. Čím ich je viac, tým je stena statickejšia a pevnejšia. Avšak podľa slov Rudy Van Gurpa, manažéra spoločnosti Van Wijnen, je dôležité nepoužívať viac cementu, ako je potrebné.

Firma by chcela v blízkej budúcnosti prísť aj s ďalším krokom, aby si zákazník mohol navrhnúť svoj futuristický dom sám na mieru. Van Gurp si taktiež myslí, že 3D tlač je budúcnosť stavebníctva a že moderný spôsob sa onedlho uchytí. Podľa jeho slov sa v najbližších piatich rokoch bude na trhu nachádzať až 5 % domácností vyrobených za pomoci 3D tlačiarne.

Domov
Zdieľať
Diskusia