Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. júna 2018, 8:39
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Sony ukázalo nový Resident Evil, The Last of Us 2, samurajské peklo, najväčšiu mind-fuckovú hru storočia, Spider-Mana a množstvo ďalšieho

TECH
Uložiť Uložené

Budúcnosť na PlayStation vyzerá byť nesmierne bohatá.

Bethesda mierne sklamala, keďže neukázala žiadnu poriadnu hru na tento rok, pričom hráčov až príliš namotala na TES VI a Starfield, ktoré vyjdú až na next gen. Square Enix a EA konferencie boli nepodarenými vtipmi, no a Ubisoft neoznámil žiadny nový AAA titul, aj keď aspoň ukázal pekné hry. 

Stále nás čaká Nintendo, ale už teraz zrejme môžeme povedať, a znie to neuveriteľne, ale Microsoft vyhral tohtoročnú E3. Minimálne z hľadiska zaujímavosti konferencie. Ukázali desiatky hier, exkluzivity, očakávané pokračovania zavedených značiek, kúpili množstvo štúdií a ukázali rozmanitú knižnicu. 

Posledné roky je to hlavne o tom, čo ukáže Sony a čím konkurenciu zničí, a stalo sa tak aj tentoraz. Exkluzivity prebili azda všetko, čo sme doteraz na E3 videli, no celková kvalita a formát konferencie boli o pár levelov horšie.

The Last of Us Part II sme venovali samostatný článok 

 Sony sa rozhodla poňať túto E3 inak, čoho výsledkom sú 3 poriadne gameplay videá pre The Last of Us 2, Ghost of Tsushima a Spider-Mana. 4. "deep dive" mal byť Death Stranding a aj keď sme konečne videli gameplay, stále nemáme páru, o čom to vlastne dopekla bude, a tak sme mierne sklamaní.

Vyzerá to však neuveriteľne mysteriózne, nehovoriac o skvelých hereckých posilách, ktorým vládne Lea Séydoux (James Bond Spectre). 

O všetkých týchto hrách ešte budeme počuť v nasledujúcich dňoch, kedy ich ešte bližšie predstavia samotní vývojári v rôznych rozhovoroch a paneloch, dovtedy sme však z Death Stranding stále extrémne zmätení. Pre peknú galériu z hry navštívte PS Blog.


Späť však ku konferencii. Tohtoročný formát vsadil všetko na prezentáciu 4 najočakávanejších exkluzívnych titulov pre PS4. Po dnešku sa v nás ale začína prebúdzať myšlienka, či niektoré z nich nebudú cross-gen tituly. Inak povedané, je možné, že vyjdú aj na ďalšiu generáciu, kam budú portované z PS4 verzie.

Nedostali sme totiž žiadne dátumy vydania, dokonca ani roky. Sony sa už párkrát kajalo a hodlá dodržať svoj sľub, že svoje hry už nechce tak veľmi odkladať, a preto nám oznámia dátum vydania, až keď si ním budú istí. 

Potešilo nás teda len veľmi málo. Okrem toho, že sme nevideli Dreams, Concrete Genie, Days Gone, Final Fantasy VII Remake a množstvo ďalšieho (kde je dopekla nová hra od Rocksteady?), ako napríklad, na čom dopekla pracujú v Japan Studios, bola konferencia chudobná aj na 3rd party obsah.

Ide o hry od iných vydavateľov, ako napríklad Square Enix, EA, Activision, Bethesda, Ubisoft a tak ďalej.

Destiny 2 dostalo krátku upútavku pre DLC Forsaken, CoD Black Ops IIII nič nehovoriaci teaser o remasteroch obľúbených máp z predošlých titulov (o čom sme dávno vedeli), no a Kingdom Hearts 3 aspoň ukázalo nový svet - svet Johnnyho Deppa a jeho Jacka Sparrowa.

Kingdom Hearts 3 vyjde 29. januára 2019 pre Xbox One a PS4, pričom na japonskej konzole uvidíme aj kompletnú edíciu všetkých hier.

V tomto momente sme z očakávaného pokračovania už videli naozaj veľa a dúfame, že ďalšie svety nám Square Enix už neodhalí, aby nás vo finále aspoň niečo milo prekvapilo. Capcom rozdelil svoje dve veľmi očakávané tituly pre konferencie Microsoftu (Devil May Cry) a Sony, kde sa odprezentoval Resident Evil 2 Remake – R2MAKE. 

Osobne sa mi viac páčila práve zombie akcia. Vyzerá to na pohľad spoza ramena, čo fanúšikov poteší, no zrejme sa budú musieť rozlúčiť s predstavou zamknutej kamery na vybrané uhly, ktorá je pre prvé hry zo série taká typická. A to je samozrejme dobre. Remake skvelej dvojky dorazí 25. januára 2019 na Xbox One a PS4.

Svoju novú hru odhalilo aj Remedy (Alan Wake, Quantum Break) a aj keď si zrejme prenieslo pár elementov z nie príliš vydarenej Xbox One exkluzivity Quantum Break, vyzerá to tak, že tentoraz to bude iný a kvalitnejší zážitok.

Namiesto času bude hlavná hrdinka Jesse ovládať gravitáciu a pôjde o 3rd person akčnú adventúru s rôznymi skillmi a upgradovaním. Hra Control vyjde niekedy v roku 2019.

Mnohým hráčom vrátane mňa tento formát vôbec nevyhovuje. "Čerešničkou na torte" je vyše 10-minútová pauza po TLoU II, len aby sa konferencia mohla premiestniť do väčšieho stanu. Ten pôvodný totiž vznikol výhradne pre účely odhalenia gameplayu novej pecky od Naughty Dog. Podobnosť stanu v hre s tým reálnym ste si určite všimli, že?

Málo 3rd party hier, žiadne nové odhalenie a prekvapenie, absolútna ignorácia indie titulov... Sony dokonale (až na Death Stranding) odprezentovalo svoje najväčšie exkluzivity, no zvyšok si na za klobúčik nedá a my dúfame, že už o rok sa vráti s normálnou konferenciou. 

Vzhľadom na chudobnejší obsah ale môžeme čakať bohatšie Paris Games Week či PSX v decembri. Ostáva dúfať a rozmýšľať, prečo Sony nedalo priestor množstvu hrám, ktoré mali zažiariť priamo počas konferencie, nie na nejakom paneli či samostatne na Youtube. 





Zlé, zlé a ešte raz zlé. Podobne ako posledné PSX, aj po tohtoročnej E3 sa fanúšikovia Sony budú chytať za hlavy. A Shawn Layden by sa už s celým svojím tímom mal spamätať. Pretože ak máte v príprave viac hier ako Microsoft, no na E3 ich aj tak ukážete menej ako EA, niečo je skutočne veľmi zle. 

Prekvapením môže byť aspoň Nioh 2, jeho vývoj nám však Team Ninja už dávnejšie potvrdil. Nič viac o sequeli zatiaľ nevieme, no rovnako ako jednotka, aj dvojka sa pravdepodobne neskôr dostane na PC. Celkom sa nám s tými samurajskými hrami roztrhlo vrece, čo poviete?

Aby sme to ale nekončili negatívne, stále si musíme čo-to povedať o Ghost of Tsushima a Spider-Manovi. O Death Stranding sme sa toho dozvedeli veľmi málo a The Last of Us 2 sme venovali samostatný článok. Spider-Man zase ukázal The Raft, super väzenie pre všetkých zločincov a Spideyho protivníkov s nadprirodzenými schopnosťami. 

V dnešnom traileri tak bojoval s Electrom, Vultureom, Mr. Negative-om, Scorpionom či Rhineom. Insomniac si na záver neodpustilo malý tease a môžeme si tak byť istí, že pôjde o príbehovú hru so všetkým, čo k tomu patrí. Hlbšie sa prezentoval najmä gameplay, ktorý vyzerá veľmi zábavne. 

Spideyho výbavu okrem akrobatických kúskov, nadľudskej sily a pavučiny zdobia viaceré gadgety obohacujúce hlavne combat systém. Ten sa výrazne podobá na Batman hry od Rocksteady, čo rozhodne nie je na škodu. Insomniac sa však bude musieť posnažiť, aby ich súbojový systém vynikol a aby nebol len akrobatickejšou kopírkou Arkham série. 

Celkový pocit je ale veľmi pozitívny, obzvlášť z pohybu, hojdania na pavučine a lozenie po New Yorku. Spider-Man pre PS4 bude veľmi špeciálny. Vyjde pritom už 7. septembra, a to s českými titulkami. 

Ešte lepší dojem ale spravil Ghost of Tsushima, nová značka od štúdia Sucker Punch (Sly Cooper, inFamous) zasadená do feudálneho Japonska, presnejšie na ostrov Tsushima po napadnutí Mongolmi. Farebná škála je neuveriteľne bohatá a hráča doslova vťahuje do sveta plného samurajov, Mongolov a smrti. 

Hrať budeme za Jina, ktorý si musí privlastniť techniky ninjov, pretože ako jeden z posledných samurajov na ostrove už len vďaka svojej samurajskej cti prežiť nedokáže. Najväčším otáznikom bol, samozrejme, súbojový systém. O ten sa však obávať nemusíme. 

Ako môžete vidieť v gameplay videu nižšie, vyzerá veľmi intuitívne, krvavo a presne tak samurajsky, ako sme to chceli. Nepochybne však budú musieť vývojári doladiť animácie. Viac vám ale napovie trailer nižšie. 

Čo dodať na záver? Tohtoročná E3 je zatiaľ sklamaním. Najväčším shadow dropom (odhalenie novej hry a následne oznámenie, že je dostupná ihneď) bol Unravel Two, nedočkali sme sa žiadnych veľkých odhalení, o ktorých sme už nevedeli a vydavatelia nás teda takmer ničím neprekvapili.

Po rokoch to platí ako pre Ubisoft, tak aj Sony, čo je veľmi netradičné. 

Ghost of Tsushima - nie, fakt to nie je z PS5

Sony ukázalo nový Resident Evil, The Last of Us 2, samurajské peklo, najväčšiu mind-fuckovú hru storočia, Spider-Mana a množstvo ďalšieho


Súčasná generácia konzol sa však dostáva do svojho posledného cyklu, a tak je pochopiteľné, že sa toho už veľa neudeje. O to viac ale budeme sklamaní, ak bude launch nových konzol aj tentoraz taký chabý, ako naposledy, aspoň čo sa exkluzivít a veľkých hier týka.

PS: God of War dostane New game plus! Doraziť by mal ešte v lete a ponúkne aj náročnejšie výzvy. Vývojári v SSM na ňom už nejaký ten čas pilne pracujú.

PS2: Mimo konferencie bola oznámená aj exkluzívna PSVR hra od FromSoftware. Ani sa nás nepýtajte, prečo ju neukázali počas konferencie, rovnako ako desiatky ďalších hier.

Ako to zhrnúť? Prezentované hry? Minimálne 9/10. Konferencia ako taká? Maximálne 6/10.

Anketa:
Na ktorú z hier ste zvedaví/chcete ju hrať najviac?
Ghost of Tsushima
The Last of Us 2
Death Stranding
Spider-Man
Resident Evil 2 - R2MAKE
Control
Kingdom Hearts 3
Nioh 2
Ghost of Tsushima
15 %
101 Hlasov
The Last of Us 2
47 %
319 Hlasov
Death Stranding
10 %
66 Hlasov
Spider-Man
13 %
89 Hlasov
Resident Evil 2 - R2MAKE
7 %
49 Hlasov
Control
2 %
16 Hlasov
Kingdom Hearts 3
3 %
19 Hlasov
Nioh 2
3 %
20 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia