Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júna 2018, 3:09
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Prečo sa tvorcovia nového Halloweenu rozhodli ignorovať všetky pokračovania a ako pojmú postavu 60-ročného vraha Michaela Myersa?

FILMY A SERIÁLY HALLOWEEN
Uložiť Uložené

Michael Myers sa vráti na plátna kín už tento rok a podľa dostupných informácií by to mohol byť návrat s veľkou parádou.

Pokiaľ Filmkult sledujete pravidelne, tak vám iste neušiel vynikajúci debutový trailer pre návrat legendárneho vraha Michaela Myersa v novom Halloweene. Ten bude ignorovať všetky sequely aj remaky a nadviaže priamo na originál Johna Carpentera z roku 1978.

Prečo sa však režisér David Gordon Green a scenáristi Jeff Fradley a Danny McBride vlastne rozhodli zmietnuť zo stola všetky pokračovania? Na prvý pohľad na tom nie je nič nepochopiteľné, keďže väčšina dielov zo ságy Halloween za veľa nestojí.

Okrem pôvodného filmu stojí za zmienku snáď len dvojka a následne H20 z roku 1998. Tvorcovia sa vyjadrili, že udalosti ďalších dielov síce budú ignorované, ale ich fanúšikovia neprídu úplne skrátka.

„Každý, kto je fanúšikom série, nájde v našom filme malé easter eggy,“ prezradil David Gordon Green. „Chceme vzdať hold režisérom, ktorí prišili s vlastnými príbehmi pred nami a ktorí vytvorili svojskú mytológiu.“

Dodal však, že návrat Michaela Myersa vnímali skôr ako možnosť začať po svojom. „Chceme začať originálne a sviežo, aby sme oslovili novú generáciu, avšak s veľkým rešpektom k našim predchodcom,“ dodal režisér.

Prečo sa tvorcovia nového Halloweenu rozhodli ignorovať všetky pokračovania a ako pojmú postavu 60-ročného vraha Michaela Myersa?
Zdroj: Universal Pictures

„Podľa môjho názoru je to takmer ako s Batmanom,“ povedal Danny McBride. „Máte množstvo rôznych umelcov, ktorí vzali tieto kultové postavy a vyrozprávali vlastné príbehy. Takže si myslím, že je super vidieť, čo dokážu iní filmári s materiálom, ktorý je dobre známy.

Odporúčané
Syna otrávil sladkosťami s kyanidom, aby splatil svoje dlhy. Krátko predtým mu totiž založil životnú poistku Syna otrávil sladkosťami s kyanidom, aby splatil svoje dlhy. Krátko predtým mu totiž založil životnú poistku 5. marca 2024, 9:30

Osobne by som bol rád, keby mal k Michaelovi Myersovi takýto prístup každý, aby sa nepokračovalo v nejakom začatom príbehu. Preto je zaujímavejšie mať režisérov ako David či Rob Zombie.

Títo filmári dokázali tým filmom vtlačiť vlastnú pečať, či už to dopadlo dobre alebo nie.“ Dodal, že práve týmto spôsobom sa môže uchovať životnosť celej franchise.

Keďže sequely sú mimo hry, znamená to tiež, že filmári upustia aj od jedného z ich hlavných motívov, a síce súrodeneckého puta medzi Michaelom Myersom a Laurie Strode (Jamie Lee Curtis). McBride priznal, že to bol práve on, kto tlačil na to, aby sa tento prvok odstránil.

Prečo sa tvorcovia nového Halloweenu rozhodli ignorovať všetky pokračovania a ako pojmú postavu 60-ročného vraha Michaela Myersa?
Zdroj: Universal Pictures

„Mal som pocit, že sa pohybujeme v oblasti, ktorá už proste nie je strašidelná, už to bolo príliš osobné,“ vysvetlil. „Zrazu som sa Michaela Myersa nebál, pretože som nebol jeho sk*****ý brat, takže som logicky vedel, že po mne nepôjde.

Okrem toho, už ste ten príbeh videli, takže... Nebolo by zaujímavejšie vidieť, čo by sa stalo, keby v skutočnosti neboli súrodenci? (...) Snažili sme sa prísť s niečím vlastným a chceli sme nájsť novú cestu, kedy viac-menej berieme do úvahy len prvý diel.“

Zaujímavosťou je tiež celková chronológia, resp. vek Michaela Myersa. Tvorcovia berú do úvahy len prvý diel a na jeho začiatku má Michael 6 rokov. Potom sa presunieme o 15 rokov neskôr, kedy 21-ročný Myers utečie a vyrazí do Haddonfieldu, kde rozpúta krvavý masaker.

Odporúčané
HARRY POTTER KVÍZ: Prečo prerušili hostinu počas Halloweenu a kto zradil Potterovcov? Otestuj sa, či si pamätáš detaily z kníh HARRY POTTER KVÍZ: Prečo prerušili hostinu počas Halloweenu a kto zradil Potterovcov? Otestuj sa, či si pamätáš detaily z kníh 28. októbra 2023, 11:00

Nový Halloween sa odohráva 40 rokov po udalostiach jednotky, čo znamená, že Michael už má na krku dobrých 60 či 61 rokov! Režisér priznal, že táto okolnosť preňho nebola príliš dôležitá. Podľa neho je skôr podstatné zachovať záhadnosť jeho postavy, tak ako to urobil John Carpenter.

Prečo sa tvorcovia nového Halloweenu rozhodli ignorovať všetky pokračovania a ako pojmú postavu 60-ročného vraha Michaela Myersa?
Zdroj: Universal Pictures

„John Carpenter nás ohľadom Myersa zoznámil len s tými najnutnejšími detailami,“ poznamenal Green. „A ja o ňom chcem stále vedieť len to najnutnejšie. Čo najmenej o jeho histórii či schopnostiach.“

V pôvodnom filme bol Myers v záverečných titulkoch uvedený ako The Shape, čo by sme mohli preložiť ako "tvar" či "postava". Podľa Greena to má svoj dôvod. „Podľa mňa je za tým fakt, že Myers je skôr niečo ako esencia než tradičná postava.

Doplnil, že sa snažili nájsť tú tenkú hranicu medzi skutočnosťou a nadprirodzenom a zachovať tak mysterióznosť okolo Myersovej postavy. To by korešpondovalo aj s pôvodným zámerom Carpentera. Ten sa vyjadril, že Myers je skôr niečo ako manifestácia sily prírody a takmer nadprirodzená postava.

Napriek tomu sa na vek Michaela Myersa naráža aj v samotnom filme, avšak skôr v kontexte novej doby. Green to vysvetlil nasledovne: „Už prešiel nejaký čas, keď sa Michael Myers objavil prvýkrát.

Svet odvtedy videl mnoho šialených vecí a denne sa stávajú strašné veci. Je teda muž v maske s nožom stále desivý? A myslím, že tento film odpovedá: áno, stále je.

Do slovenských kín dorazí Halloween 18. októbra (říjen) 2018.

Domov
Zdieľať
Diskusia